Veleučilište Lavoslav Ružička ove će jeseni obilježiti vrijedan jubilej: pet godina uspješnog rada. Odluka Vlade RH o osnivanju Veleučilišta donesena je 25. srpnja 2005. godine, a već 13. rujna službeno je otvorilo vrata studentima, što je, posve sigurno, jedan od najvažnijih događaja u gradu u posljednje vrijeme.

Od prvoga dana čelništvo ustanove, na čelu s dekanom, prof.dr.sc. Antunom Pintarićem, marljivo je radilo kako bi, korak po korak, kročilo prema postavljenom cilju – biti ponos Vukovara. Ovoga su se proljeća, kao ustanova koja se visoko pozicionirala u gradu, više okrenuli poticanj

U Zagrebu samo jedan od dobrih, a ovdje vrhunski
Na čelu Studentskog zbora, odlukom kolega studenata, našao se Danijel Mađaroš, koji je u Vukovar došao iz Pakraca. Ovaj besprijekorni student druge godine fizioterapije izabran je za potpredsjednika studentskih zborova na razini države. “Imam konkretan plan što treba učiniti kako bi se poboljšao studentski standard, što dakako obuhvaća i informatizaciju Veleučilišta. Moja je obveza koordinirati studente te u suradnji s profesorima i dekanom poboljšavati uvjete studiranja”, kaže Danijel, poručujući da nije požalio što je došao studirati u Vukovar, jer je ovdje vrhunski student, dok bi u Zagrebu bio tek “jedan od odličnih”.

Super veslači i dečki i cure
Vrijednim treniranjem i zapaženim rezultatima članovi posada akademskih osmeraca vukovarskog Veleučilišta zaslužili su da im se svima spomenu imena. Za ženski osmerac veslaju: Ivana Nakić, Antonija Bek, Marina Krnić, Sabina Ferčec, Ana Turkalj, Marija Klaić, Ivana Gubić, Ana Perak i kormilarka Ivana Tunjić, dok su članovi muškog osmerca: Domagoj Mandurić, Sven Andrašek, Toni Žulj, Boris Didović, Alen Bekavac, Zlatko Lovaković, Miran Sušnjak, Aleksandar Pupić te kormilarka Ivana Nakić.

u i promoviranju akademskog duha studenata, no i u organizacijskom i stručnom smislu zabilježili su vrijedne rezultate.
– S ponosom ističem da je Veleučilište dobilo trajnu dopusnicu za Upravni studij i Studij trgovine, što jasno kazuje kako smo završili fazu ustrojavanja. To nas stavlja u poziciju da otvaramo nove smjerove ili specijalističke studije i iznimno je važno. Trajnu dopusnicu za Studij fizioterapije dobili smo prije dvije godine, pri otvaranju dislociranog studija u Pregradi. Predstoji nam novi ciklus razvoja: otvaranje specijalističkih studija – objašnjava Pintarić.

U ožujku je izabran novi Studentski zbor s dvogodišnjim mandatom, koji ima financijsku i programsku autonomiju i treba obogatiti studentski život. Pintarić ističe kako je ostvarena dobra suradnja sa Studentskim zborom koji svoje programe dostavlja resornom ministarstvu, a neke aktivnosti sufinancira Veleučilište.

– Predsjednik Danijel Mađaroš je iz Pakraca, jedan član Zbora je iz Pregrade. Tako su studenti izabrali i potvrdili kako smo postali hrvatsko, a ne samo regionalno visoko učilište. Posljednjih mjeseci promoviramo i odgovornost Veleučilišta za razvoj i doprinos akademskom duhu Vukovara. Na početku ljetnog semestra studentima sam ukazao na važnost akademskog duha, naglasivši kako ovaj grad ima dugu građansku tradiciju. U ratu je prošao turobne trenutke i ponos je Hrvatske. Država je mnogo pomogla u stvaranju uvjeta za bogat kulturni život, no to ima smisla samo ako na tim sadržajima bude publike. Studenti i nastavnici trebaju biti dio publike, pratiti kazališne predstave u Hrvatskom domu, Festival glumca i druge manifestacije – kaže dekan, istaknuvši kako mu je 4. lipnja, dan kada su u suradnji s Hrvatskim domom u Ružičkinoj kući organizirali koncert Zagrebačkog kvarteta, jedan od najljepših na Veleučilištu. Dvorana je bila pretijesna za sve koji su željeli nazočiti koncertu, a posebno je značajno da je u publici bilo mnogo studenata. Drugi, jednako važan dio lijepe priče vukovarskog Veleučilišta osnivanje je Akademskog veslačkog kluba na temelju duge tradicije veslanja u gradu. Stoga je potpisan sporazum o suradnji između HVK Vukovar i Veleučilišta, uz nesebičnu potporu predsjedništva kluba, dekana Pintarića i koordinatora za sport na Veleučilištu, profesora Dražena Pejića. Troškove najma financira Veleučilište te potiče razvoj sportskog akademskog duha. Osim veslanja, studenti se bave nogometom, odbojkom, stolnim tenisom, šahom i tenisom.

Rezultati za pamćenje
Rezultati nisu izostali. Na Regati sv. Filipa i Jakova (organiziranoj u povodu Dana grada Vukovara) sudjelovalo je deset veslačkih klubova iz Hrvatske. Ženski akademski osmerac Veleučilišta osvojio je treće, a muški drugo mjesto. Na akademskoj sveučilišnoj trci osmeraca u Zagrebu, muška i ženska posada osmerca dokazala je kako se vrijedan rad isplati: studenti su osvojili šesto, dok su studentice bile sjajne i osvojile treće mjesto, što je – s obzirom na to da se odnedavno bave veslanjem – pravi podvig. Posljednje su sportske aktivnosti imali početkom lipnja, kada je u Vinkovcima održano Državno sveučilišno studentsko prvenstvo Republike Hrvatske, uz sudjelovanje oko 500 studenata iz devet gradova. Studenti Veleučilišta Lavoslav Ružička nastupili su u stolnom tenisu, šahu i tenisu. Stolnotenisači Tomislav Klaić, Milan Kosanović i Mislav Maras osvojili su brončanu medalju, šahisti Jaroslav Škritek, Ozren Jakišić i Dino Ivić plasirali su se na peto, a tenisači Jonatan Kubena, Dino Hribar i Marinko Grgić na šesto mjesto. Sa željom da ove marljive mlade ljude bolje upoznamo, posjetili smo Veleučilište te razgovarali s nekoliko njih, kao i koordinatorom za sport Draženom Pejićem, koji je naglasio da je riječ o odličnim studentima.

Autor: Dragana Korpoš / www.glas-slavonije.hr