povijest kluba

POVIJEST OSNIVANJA KLUBA I IZGRADNJA VESLAČKOG DOMA

Veslački sport u kontinentalnim i primorsko dalmatinskim dijelovima Hrvatske spada među najstarije sportove. Kako je Vukovar gradić smješten uz Dunav koji povezuje zapadnu, srednju i istočnu Europu tako je i veslanje preko Beča i Budimpešte stiglo u Vukovar. Za razvoj veslanja u kontinentalnom dijelu zemlje vidljiv je utjecaj Austrije i Mađarske. Početkom XX stoljeća osnivanju se veslački klubovi u kontinentalnom dijelu zemlje. 1907. osniva se VK „NEPTUN“ – Osijek.

Davne 1912. godine osnovan je i VK „Vukovar“. Vukovar je za vrijeme Austro-Ugarske monarhije imao nešto više od 10.000 stanovnika. Gradić na dvije rijeke Dunav i Vuka imao je snažnu predispoziciju za razvoj veslanja.

Neposredno pred prvi svjetski rat gospodin Antun Manč upravitelj podružnice „Prve Hrvatske štedionice“ uz skupinu od dvadesetak entuzijasta došao je na ideju osnivanja veslačkog kluba. Prvi pomagač bio mu je Manfred Wachsler, veletrgovac. Kako je nekoliko godina prije osnovan VK „Neptun“ obojica odlaze nekoliko puta u Osijek i proučavaju organizaciju i ustroj kluba što je pripomoglo u osnivanju VK Vukovar.

Prvi sastanak (osnivačka skupština) održan je 11. svibnja 1912. godine u igračnici kavane hotela Grand u 18.00 sati poslijepodne. Već 1913. postoje zapisi o natjecanju vukovarskih veslača protiv VK „Neptun“. Uskoro počinje prvi svjetski rat i vrijeme nikako nije naklonjeno veslanju i sportu. Međutim krajem kolovoza 1914. na sudjelovanju u utrci u Osijeku nastupa u samcu Konstantin Iskra, a u dvojcu Dragutin Rotter i Nikola Doljak. Tu se i prvi puta pojavljuje ime Konstantina Iskre koji ostaje legendom vukovarskog veslanja. Prvi svjetski rat znatno je osiromašio klupsku blagajnu koja je bila ravna nuli. Održana je izvanredna glavna skupština kluba na kojoj je zaključeno da je broj članstva znatno opao zbog odlaska iz Vukovara, zarobljeništva i siromaštva. Poratne neprilike natjerale su klub da pristupi kao sekcija „Hrvatskom sokolu“ uz uvjet da se utemelji Veslački odjel. Konstantin Iskra pojavljuje se kao voditelj sekcije. Kasnije će se pokazati da su članovi odbora teško ili nikako pristali na pripojenje „Sokolu“. Tek nakon godinu dana održana je glavna skupština. Sve veći broj članova je razočaran. Razočaran je i Konstantin Iskra te se zahvaljuje na časti vođe. Članstvo se osipa, neredovito se vježba. Konstantin Iskra ipak ostaje kao vođa sekcije kako bi se sredilo stanje u klubu. 1922. godine nabavlja se devetnaest novih čamaca.

Na izvanrednoj glavnoj skupštini „Sokola“ 1922. godine Konstantin Iskra predlaže odvajanje Veslačkog odjela i ponovno formiranje samostalnog VK Vukovar. Predstavnik „Sokola“ Jedvaj  stavlja do znanja da sva imovina pripada „Sokolu“. Na skupštini je odlučeno o istupanju Veslačkog odjela i ponovnom formiranju VK „Vukovar“.

Nova konstituirajuća skupština VK „Vukovar“ održana je 01. srpnja 1922. Sokolsko društvo i dalje potražuje novčanu odštetu na što VK „Vukovar“ pristaje.

Agencija riječnog brodarstva u Vukovaru traži hitno iseljenje iz spremišta koje VK „Vukovar“ koristi te se 1923. godine ozbiljno počinje razgovarati o neophodnoj izgradnji veslačkog doma.  Konstantin Iskra i dr.Mato Kirchbaum predlažu sastanak sa „uglednim građanima“ i traženje novčanih sredstava u obliku udjela od 250 dinara za izgradnju veslačkog doma. Osamnaestoro prisutnih građana prihvaća predloženo i upisuju udjele ali ni to nije dovoljno jer mnogi vjerovnici kucaju na vrata kluba i potražuju dugove.

Najveće zadovoljstvo priređuje jedan član kluba koji objavljuje da je s ciglane „Braće Bohn“ iz Vinkovaca dovezao 4.000 kom crijepa. Svi članovi obvezuju se na zemljane radove oko kluba. Iznenada na dužnost u jedno ministarstvo odlazi predsjednik kluba Vasa Isajlović te je za novog predsjednika izabran dr.Milutin Tićak. Parobrodarsko društvo traži hitno iseljenje, a vjerovnici potražuju dug i kamate.

1923. godine u upravu kluba prvi puta ulaze Andrija Šijanović kao zamjenik odbornika, Geza Mamuzić kao drugi spravar, tajnik je Konstantin Iskra, a predsjednik dr.Milutin Tićak.

U proljeće i ljeto 1924. intenzivno se radi na izgradnji Veslačkog doma, a veslači VK „Vukovar“ pripremaju se za regatu u Splitu.

15. prosinca 1924. godine mali grad Vukovar dobio je prvu sportsku bitku. Na sjednici upravnog odbora u vlastitim prostorijama prisutni su dr.Milutin Tićak, Feliks Kirchbaum, Konstantin Iskra, Ivan Beručić, Antun Lukičić, Joco Bogić, Emil Gelis, Ljudevit Pollak, Otto Stubenvoll, Paja Uglješić, Andrija Šijanović, Geza Mamuzić i Lujo Karlovsky kao članovi odbora osnivača „Veslačkog doma“.

RAZDOBLJE OD 1925. – 1941.

1925. započela čuvena vukovarska veslačka afera tadašnjeg predsjednika dr.Milutina Tićaka. Dugogodišnji predsjednik kluba postaje najveći protivnik, tuži ga sudu, osporavao njegovo pravno postojanje, nudio se drugima da mu kao pravniku povjere utjerivanje zajmova koje su dali klubu. Policiji i sudu neprestano podnosi prijave, blati ljude, želi prodati Veslački dom. Na skupštini održanoj 24. travnja 1925. dr. Milutin Tićak i Miša Milanković isključeni su iz kluba. Mnogi ugledni Vukovarci tada otpisuju znatne sume novca koji su posudili klubu pokazujući kako klub cijene, vole i smatraju ga svojim.

 • 1926. Lazar Avramović u samcu osvaja drugo mjesto u Novom Sadu.
 • 1927. i 1928. četverac bez kormilara osvaja pehar „Politike“ u Beogradu.
 • 1930. klub je u teškoj financijskoj situaciji te dio članova Upravnog odbora odlučuje da se zgrada preda Jugoslavenskom sokolu kako bi sanirao dugove. Određuje se Andrija Šijanović za pregovore sa „Sokolom“.
 • 1931. održana redovita skupština i za predsjednika izabran mr.Feliks Kirchbaum
 • 1934. za predsjednika izabran dr.Franjo Gruber
 • 1934. na odborskoj sjednici izvršena je kategorizacija veslača na seniore, juniore i dame.
 • 1934. VK“Vukovar“ sudjeluje na regati u Osijeku
 • 1935. planira se organizacija regate u Vukovaru.
 • 1935. za novog predsjednika je izabran dr.Ivan Lipovšćak
 • 1935. zabilježena je pobjeda seniorskog vukovarskog četverca sa kormilarom u Osijeku u sastavu: Mirko Steinhaus, Zonzius Werner, Zonko Kolarić, Otto Rohr i kormilar Vlado Roze
 • 1936. za predsjednika izabran Konstantin Iskra
 • 1936. i 1937. veslači postižu znatne uspjehe za klub.
 • 1937. u sklopu proslave 25. godišnjice kluba organizira se regata. Zabilježeno je da je na regati postignut potpuni uspjeh. Ekipe seniora i početnika osvojile su pehare Gradskog poglavarstva i predsjednika Iskre. Pehar grofice Eltz odnijele su Vukovarke.
 • 1938 i 1939. veslači nastupaju na regatama u Osijeku i Novom Sadu.
 • 1939. veslači rade na utvrđivanju obale oko Veslačkog doma.
 • 04. studenog 1939. održana je osnivačka skupština Hrvatskog veslačkog saveza u Zagrebu, a Dragutin Iskra bio je delegat kluba i VK „Vukovar“ od tada je član HVS-a sa 15 klubova.
 • 1940. Veslački dom zadesila je poplava i zgrada je u lošem stanju. Popravak zidova i obala stajat će klub znatna sredstva.
 • 1940. izabrana je nova uprava, a za predsjednika ponovno Konstantin Iskra.
 • 1940. uz tešku financijsku situaciju na prvenstvo sjeverne Hrvatske odlazi jedna posada kluba u sastavu Mirko Hameder, Milivoj Šestan, Berislav Šebetić, Ivan Đukić i Zvonko Otrok (kormilar).
 • 1940. spominje se i krštenje novog čamca „Vukovar“ kojem je kuma bila kontesa Jozefina Eltz.
 • 1941. odlučeno je na sjednici Upravnog odbora da se održi propagandna regata u Vukovaru 24. kolovoza 1941., a godišnja skupština 16. veljače 1941.

RAZDOBLJE OD 1941. – 1945.

U razdoblju od 1941. do 1945. godine klub nije prestajao sa radom već su veslačku aktivnost održavali vukovarski gimnazijalci (Mirko Hameder, Milivoj Šestan, Berislav Šebetić, Ivan i Vlatko Đukić, Stjepan Kizler, Ivan Kraljevac, Ivan Cvek, Zvonko Otrok, Toni Galaso, Drago Ajbek i dr.

 • 24. svibnja 1942. održana je proljetna regata u Vukovaru, a sudjelovali su klubovi iz Osijeka, Slavonskog Broda, Zemuna i Vukovara. Bilo je osam utrka sa preko 100 veslača i veslačica. Hrvatski veslački klub Vukovar postigao je značajne uspjehe.
 • 6. i 7.lipnja 1942. HVK „Vukovar“ sudjelovao je na veslačkom prvenstvu Zagreba.
 • 14. lipnja 1942. HVK“Vukovar“ sudjelovao je na prvom prvenstvu Hrvatske u Slavonskom Brodu u preklopnom četvercu sa kormilarom za žene.
 • 1942. u HVK“Vukovar“ sudjeluje na regati u Osijeku povodom 35. godišnjice HVK“Neptun“ i 10. godišnjice HVK“Drave“.
 • 1942. HVK“Vukovar“ prema tablicama uspjeha u Hrvatskoj bio je četvrti u četvercu bez kormilara, deveti u četvercu s kormilarom, drugi i četvrti u četvercu za žene i sedmi u četvercu za pomladak.
 • 1943. na „Vukovarskoj proljetnoj regati“ nastupilo je 103 veslača, 21 momčad, a natjecanje je pratilo 2.000 gledatelja. Četverac s kormilarom u pomlatku osvojio je prvo mjesto.
 • 1943. HVK“Vukovar“ sudjeluje i na veslačkom prvenstvu Zagreba. Četverci s kormilarom pomlatka i juniora osvajaju treće mjesto.
 • 1943. HVK“Vukovar“ sudjeluje na četverostrukom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu.
 • Listopad 1943. u Veslački dom useljava se dio razredne nastave iz gimnazije.
 • 1944. za HVK“Vukovar“ dodatna poteškoća bila je poplava.
 • 1944. preminuo Konstantin Iskra.

RAZDOBLJE OD 1946. – 1970.

Poslije drugog svjetskog rata klub djeluje u okviru FD „Sloga“ iz Vukovara.

 • 1947. prvi nastup na prvenstvu Hrvatske u Osijeku. Četverac slobodne gradnje juniori (Josip Salaj, Zvonko Martin, Stanko Kraljevac, Mirko Kovačić i korm.Zvonko Otrok) i četverac žene (Nada Pola, Anica Wertheimer, Smiljka Mrčela, Ljerka Šestan i korm.Zvonko Otrok).
 • 1948. prvenstvo Hrvatske u Rijeci. Nastupaju četverac seniora (Vinko Žigić, Milivoj Šestan, Stjepan Godinar, Vlatko Đukić i korm.Stanko Kraljevec), četverac juniora (Aleksandar Pavliček, Vladimi Metz, Josip Salaj, Stanislav Martin i korm.Stanko Kraljevec)
 • 1950. seniorke u četvercu s kormilarom osvajaju naslov prvaka države u sastavu Ljerka Suhić, Smilja Miletić, Mirjana Musić, Desa Korač i korm.Andrija Šijanović.
 • 1951. četverac bez kormilara osvaja naslov prvaka države u sastavu Vlatko Đukić, Đuro Rab, Jurica Šimunović, Stjepan Kizler.
 • 1952. osmerac seniora pobjeđuje Osječane inače kandidate za olimpijske igre i to u sastavu: Vladimir Husar, Stanko Kraljevec, Zvonko Rogić, Mirko Kovačić, Jurica Šimunović, Vlatko Đukić, Zlatko  Kovačević, Stjepan Kizler i korm.Andrija Šijanović.
 • 1952. prvaci države u dvojcu na pariće su Vladimir Bajrak i Đorđe Manojlović, a žene Smilja Miletić i Ana Hill.
 • 1952. predsjednik kluba je Stjepan Gužvić
 • 1953. prvakinje države u dvojcu na pariće su Elza Lozer i Ana Hill
 • 1953. predsjednik je Josip Živković, tajnik Franjo Ramer, a tehnički vođa Andrija Šijanović
 • 1953. na prventvu SFRJ u Šibeniku osmerac VK“Vukovar osvaja treće mjesto u sastavu: Ivan Poljak, Ivan Rožman, Duđan Živić, Josi Šild, Zlatko Vuković, Nikola Grbeša, Nikola Rendelj, Đuro Rap i korm.Vladimir Njegić
 • 1954. je godina u kojoj VK „Vukovar“ ima puno uspjeha, značajnih aktivnosti i porast članstva
 • 1954. na prvenstvu Hrvatske u Osijeku dvojac na pariće za žene Elza Loser i Ana Hill osvajaju prvo mjesto.
 • 1955. predsjednik kluba je Franjo Ramer,dopredsjednik Bogdan Živković, a tajnik Berislav Šebetić.
 • 1956. klub izabire novog predsjednika Ivan Bugorević, ali prva polovica godine nije obilovala događajima te je krajem godine održana godišnja skupština na kojoj se za novog predsjednika izabire Stevan Gavrilović, dopredsjednik Andrija Šijanović, tajnik Berislav Šebetić.
 • 1956. klub šalje na seminar i polaganje sudačkog ispita dvojicu djelatnika Andriju Šijanovića i Milivoja Šestana tako da VK „Vukovar“ dobiva prve poslijeratne suce.
 • 1956. VK „Vukovar“ organizira prvenstvo Hrvatske te je organizacija javno pohvaljena od Veslačkog saveza Hrvatske: „ Prvenstvo republike održano u Vukovaru jedno je od najuspješnijih koje smo održali. To je ujedno i dokaz snage veslačkog kolektiva u Vukovaru, kojemu se ovim putem moramo zahvaliti i odati priznanje. Vjerujemo da će iz toga najviše imati koristi sama organizacija, jer je takvo uspješno natjecanje bilo ujedno i najbolja propaganda za razvoj veslačkog sporta u tome gradu.“
 • 1957. za predsjednika kluba izabran je Andrija Šijanović, a tajnik Berislav Šebetić.
 • 1957. VK“Vukovar“ ima 156 članova (46 muških i 36 ženskih).
 • 1958. izabran je novi upravni odbor. Predsjednik kluba je Stanislav Martin, a tajnik Berislav Šebetić.
 • 1958. na prvenstvu Hrvatske u Veloj Luci dvojac na pariće u sastavu Zvonko Tolp i Vladimir Jelli osvajaju prvo mjesto.
 • 7. srpnja 1958. grom je udario u zgradu Veslačkog doma te je izgorjela električna instalacija. Klub je u nezavidnoj financijskoj situaciji.
 • 1959. izbran je novi predsjednik Đuka Mudri, potpredsjednik Josip Živković, a tajnik Berislav Šebetić. Klub je u znatnim financijskim teškoćama te se upućuje zamolba vukovarskim poduzećima za otpis dugova.
 • Veslačima sa više negativnih ocjena ograničava se veslanje i zadržavanje u klubu.
 • 1959. Andrija Šijanović predložen je za dodjelu nagrade VSH za 30 godišnji rad u klubu.
 • 1959. VK“Vukovar“ imao je 163 člana.
 • 1959. pred jesen prestali su redovni treninzi u klubu, jer se klupski trener Andrija Šijanović tada nalazio u bolnici Ostalo je zabilježeno da se iz bolnice stalno javljao, upozoravao, savjetovao kako klub ne bi pretrpio štetu.
 • 1961. klub je nabavio novi GIG četverac, a kao treneri rade Stanislav Martin, Josip Šild i Vladimir Njegić.
 • 1962. klub obilježava zlatnu obljetnicu – 50 godina postojanja.
 • 1962. predsjednik kluba je dipl.ing.Josip Salaj.
 • 1962. prvakinja Hrvatske i SFRJ u samcu j Antonija Dođen-Tomić
 • 1962. prvakinje Hrvatske su u četvercu s kormilarom i osmercu
 • 1964. na prvenstvu Hrvatske u Splitu prvo mjesto osvaja vukovarski četverac s kormilarom u sastavu Josip Mađarac, Željko Radašević, Milan Vukašin, Nikola Szaboi korm.Bruno Žuvić i ženski četvereca podmlatka s kormilarom u sastavu Vera Martić, Zagorka Jocić, Katica Mroslav, Dragica Maričić i korm.Radmila Ristić
 • 1965. Vukovar pogađa katastrofalna poplava. Zgrada zahtijeva adaptaciju, čamci su u lošem stanju te je ova godina bila godina stagnacije za vukovarsko veslanje.
 • 1965. unatoč poteškoćama kluba na prvenstvu SFRJ u Jajcu vukovarski četverac s kormilarom osvaja prvo mjesto u sastavu: Josip Sebenji, Josip Tomić, Josip Posavec, Nikola Szabo i korm.Vlado Vizmek.
 • 1966. Josip Salaj polaže ispit za saveznog veslačkog suca.
 • 1967. izabire se novi predsjednik kluba Stanislav Martin, dopredsjednik Ljudevit Rapčak, a tajnik je Berislav Šebetić.
 • 1968. na prvenstvu Hrvatske u Bakru vukovarski četverac  seniorki osvaja prvo mjesto u sastavu: Jasna Baksa, Željka Holoker, Smiljka Vučenović, Vera Zimarov.
 • 1969. novi predsjednik kluba je prof.Lazar Avramović
 • 1969. na prvenstvu SFRJ na Bledu vukovarski dvojac bez kormilara za seniore osvaja prvo mjesto u sastavu: Josip Tomić i Tomislav Posavec.

RAZDOBLJE OD 1970. – 1980.

1970. održano prvenstvo Hrvatske u Vukovaru. Vukovarski dvojac bez kormilara za seniore osvaja prvo mjesto u sastavu: Josip Tomić i Tomislav Posavec.

 • Nastupa i četverac s kormilarom i bez kormilara u sastavu Tomislav Baumgartner, Stanko Posavec, Vlatko Zahora, Željko Radašević i korm.Božidar Vatralj.
 • 1971. na prevnstvu SFRJ na Bledu vukovarska juniorka u samcu Vera Gurka osvaja drugo mjesto
 • 1972. na međunarodnoj regati u Beogradu “BIR” skif za juniore veslao je Branko Ivković te zauzeo prvo mjesto, a na prvenstvu SR Hrvatske u Osijeku drugo mjesto.
 • 1972. godina započela  je iznenadnom smrću predsjednika prof.Lazara Avramovića.
 • Predsjedničku funkciju nastavio je vršiti dotadašnji dopredsjednik Stjepan Kizler. Ova godina je bila i obljetnica 60 godina postojanja kluba.
 • 1972. na prvenstvu SFRJ u Beogradu  vukovarski četverac bez kormilara osvojio je treće mjesto u sastavu: Zvonko Jakumetović, Branko Jovanović, Antun Čondić, Vladimir Dubović, samac za juniorke drugo mjesto: Helena Čondić, samac juniori četvrto mjesto: Branko Ivković.
 • 1972. VK“Vukovar“ i VK“Iktus“ inicirali su osnivanje „Podunavskog kupa“ kako bi mlađi veslači dobili više mogućnosti za natjecanja.
 • 1973. VK“Vukovar“ pozvao je predstavnike 11 klubova iz Podunavlja te je odlučeno da se kup zove „Podunavski kup“ i da godišnje održi pet regata. Prvi predsjednik ovoga kupa bio je Tomislav Omrčenović.
 • 1973. na prvenstvu SR Hrvatske u Vela Luci skif za juniorke i seniorke veslala je helena Čondić, a skif za juniore Branko Ivković koji je zauzeo drugo mjesto. četverac sa kormilarom za juniorke veslale su: Đurđica Kraljevac, vesna Kraljevac, melita Mikič, Dubravka Skrbin, korm. Vanda Tomić.
 • 1973. na prvenstvu SFRJ u Zatonu Vukovarka u samcu za juniorke i seniorke Helena Čondić osvojila je drugo mjesto. Dvojac bez kormilara u sastavu Vladimir Dubović i Boris Martin osvojio je treće mjesto. Četverac s kormilarom za juniorke osvojio je treće mjesto u sastavu Đurđica Kraljevac, Vesna Kraljevac, Melita Mikić, Dubravka Skrbin i korm.Vanka Tomić.
 • 1974. na Svjetskom prvenstvu za juniore u Ratzeburgu prvi puta u povijesti kluba vukovarski dvojac bez kormilara nastupa za reprezentaciju SFRJ u sastavu Vladimir Dubović i Boris Martin.
 • 1974. održano je i prvenstvo Hrvatske u Vukovaru. Dvojac bez kormilara u sastavu Vladimir Dubović i Boris Martin osvojili su prvo mjesto, četverac bez kormilara dugo mjesto u sastavu: Željko Belec, Damir Živić, Željko Begov, Damir Šild, a skif za juniore Branko Ivković osvojio je drugo mjesto.
 • 1974. na prvenstvu SFRJ vukovarski osmerac juniorki osvaja prvo mjesto u sastavu: Snežana Krezo, Zdravka Milosavić, Mira Buljan, Đurđica Papić, Vesna Kraljevac, Đurđica Kraljevac, Melita Mikić, Dubravka Skrbin i korm.Maja Mikić. Helena Čonić u samcu za juniorke i seniorke osvojila je drugo mjesto, a dvojac bez kormilara Vladimir Dubović i Boris Martin treće mjesto. Četverac s kormilarom u konkurenciji juniorki i seniorki osvojio je drugo mjesto.
 • 1974. predsjednik postaje Stjepan Kizler, a tajnik Tomislav Omrčenović.
 • 1975. prvenstvo Hrvatske i prvenstvo SFRJ održano je u Zatonu. Prvo mjesto u SFRJ osvojio je četverac s kormilarom za juniorke u sastavu Snežana Krezo, Zdravka Miloslavić, Vesna Kraljevac, Đurđica Papić i korm.Vanda Tomić. Drugo mjesto u SFRJ osvojio je četverac bez kormilara za juniore u sastavu Željko Begov, Damir Barišić, Zdravko Anđel, Leon Mormer, četverac s kormilarom za mlađe juniore: Boris Cetinić, Damir Šild, Darko Siplački, Emil Aleksander, korm. Zorislav Jugo zauzeli su treće mjesto.
 • 1976. na prvenstvu Hrvatske u Varaždinu VK“Vukovar“ osvaja šest prvih, dva druga i dva treća mjesta te u ukupnom plasmanu zauzima treće mjesto iza VK“Jadran“ Rijeka i VK“Iktus“ iz Osijeka.
 • 1976. na prvenstvu SFRJ u Beogradu vukovarski četverac bez kormilara u sastavu Željko Begov, Damir Šild, Zdravko Anđel i Leon Mormer osvajaju tri druga mjesta. VK“Vukovar“ tada je osvojio jedno prvo, četiri druga, jedno treće i jedno šesto mjesto.
 • 1976. vukovarski četverac bez ulazi u reprezentaciju SFRJ i na Svjetskom prvenstvu u Villlachu zauzima jedanasto mjesto. Veslali su Željko Begov, Damir Šild, Zdravko Anđel i Leon Mormer. Trener je bio Josip Batarelo.
 • 1977. na regati “Dana mladosti” u Zemunu nastupaju skifisti i to u kategoriji juniorki Lidija Barišić, juniora Miroslav Šimunović a u kategoriji mlađih juniora Gordan Šestan koji zauzima treće mjesto.
 • 1977. na prvenstvu SR Hrvatske u Splitu nastupale su slijedeće posade: četverac s kormilarom za juniore: Darko Siplački, Željko Benčić, Đorđe Vukičević, Emil Aleksander, korm. Nikola Kamenović osvajaju prvo mjesto; skif za juniore Miroslav Šimunović osvaja drugo mjesto, a skif za juniorke Lidija Barišić osvaja treće mjesto.
 • 1977. četverac bez kormilara postiže odlične rezultate u sastavu Boran Cetinić, Željko Begov, Zdravko Anđel i Dražen Grubišić. Nastupaju za reprezentaciju SFRJ u Brnu i osvajaju treće mjesto. Na prvenstvu SFRJ u Jajcu osvajaju prvo mjesto.
 • Član ovog četverca Zdravko Anđel ulazi u sastav reprezentacije SFRJ i u kombinaciji sa veslačima iz VK“Danubius“ na svjetskom prvenstvu u Finskoj ulaze u finale i osvajaju šesto mjesto. Do tada je u povijesti kluba to bio najveći uspjeh jednog vukovarskog veslača.
 • 1977. VK“Vukovar“ podiže kredit i kupuje novu garnituru čamaca tvrtke „Donoratico“ iz Livorna.
 • 1978. predsjednik kluba postaje dr.Vladimir Husar, tajnik Tomislav Omrčenović
 • 1978. Tomislav Omrčenović izabran je za člana predsjedništva VSJ-e.
 • 1978. najuspješnija klupska ekipa bila je četverac s kormilarom za juniorke u sastavu Snežana Krezo, Slobodanka Grahovac, Melita Antonić, Zdravka Miloslavić i korm.Biserka Vuksanović. Ova ekipa pobjednik je „Bledske regate“, prvak Hrvatske i prvak SFRJ, te pobjednik svih pet regata „Podunavskog kupa“.
 • Četverac s kormilarom za juniore u sastavu Darko Siplački, Željko Benčić, Đorđe Vukičević, Dragan Grubišić i korm.Davor Slijepčević pobjednici su Bledske regate, zatim međunarodne regate u Brnu, drugoplasirani su na međunarodnoj regati u Italiji, te drugoplasirani na prvenstvu SFRJ u Beogradu 1978.
 • Dvojac s kormilarom za seniore u sastavu Zdravko Anđel, Leon Mormer i korm.Damir Adžaga bili su drugoplasirani na prvenstvu Hrvatske a trećeplasirani na prvenstvu SFRJ u Beogradu 1978.
 • četverac bez kormilara za juniore: Emil Aleksander, Vladimir Veber, Tomislav Kurmajić, Radoslav Mišić, treći je na prvenstvu države SFRJ i pobjednik podunavskog kupa.
 • Osmerac za mlađe juniore: Vladimir Kordi, Ivo Plazonja, Damir Veldić, Danko Sušac, Zoran Pothorski, Vladimir Bergman, Srđan Ruskaj, Vlatko Obradović i korm. Davor Slijepčević, osvojio je drugo mjesto na prvenstvu SR Hrvatske i pobijedio na svih pet regata podunavskog kupa; skif za juniorke Ljiljana Perić osvojila je drugo mjesto na prvenstvu SR Hrvatske i SFRJ; skif za mlađe juniore Gordan Šestan osvojio je drugo mjesto na prvenstvu SR Hrvatske.
 • 1979. na međunarodnoj regati u ČSSR – Piještani nasupale su slijedeće posade: Skif za mlađe juniore Staniša Mišić koji osvaja treće mjesto; skif za juniorke Ljiljana Perić zauzima drugo mjesto; dvojac na pariće Gordan Šestan i Staniša Mišić zauzimaju drugo mjesto; a četverac bez kormilara za juniore: Danko Sušac, Gordan Šestan, Damir Veldić, Vladimir Veber zauzimaju treće mjesto.
 • 1979. na prvenstvu Hrvatske u Zatonu Staniša Mišić u samcu osvaja prvo mjesto, četverac s kormilarom – juniorke u sastavu Marija Martić, Đurđica Čerkez, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm.Verica Kefer osvajaju prvo mjesto. Dvojac bez kormilara – seniori u sastavu Dragan Grubešić i Željko Benčić prvo mjesto. Samac – juniorke Ljiljana Perić  prvo mjesto, a dvojac na pariće za juniorke Vanda Tomić i Jasminka Grubešić zauzimaju treće mjesto.
 • 1980. godina je smjene generacija u klubu. Otvara se i škola veslanja pod vodstvom trenera Tomislava Baumgertnera.
 • 1980. za predsjednika kluba izabran je dr.Vladimir Husar, tajnik je Tomislav Omrčenović.
 • 1980. na prvomajskoj regati na Bledu nastupaju: Dvojac na pariće za juniore Gordan Šestan i Staniša Mišić, koji zauzimaju drugo mjesto i dvojac na pariće za juniorke Jasminka Grubešić i Vanda Tomić koje zauzimaju treće mjesto. Ova regata je ujedno i kriterijska za reprezentaciju, te na osnovu rezultata kandidati za A repzentaciju postaju Gordan Šestan i Staniša Mišić.
 • 1980.na međunarodnoj regati u ČSSR – Piještani nastupaju slijedeće posade. Dvojac na pariće za juniore Gordan Šestan i Staniša Mišić zauzimaju prvo mjesto; četverac sa kormilarom: Krešimir Šlafhauzer, Saša Molnar, Saša Odanović, Berislav Vrančić i korm.Goran Cvejić zauzimaju drugo mjesto; četverac s kormilarom za juniorke: Marija Martić, Đurđica Čerkez, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm. Verica Kefer; dvojac bez kormilara za juniore Saša Odanović i Berislav Vrančić; dvojac na pariće za juniorke Jasminka Grubešić i Vanda Tomić; te skif za seniorke Ljiljana Perić.
 • 1980. na međunanarodnoj veslačkoj regati na Bledu (šesteromeć nacija) i na međunarodnoj regati u Beogradu “BIR” koje su ujedno i kriterijske za reprezentaciju nastupaju u dvojcu na pariće Gordan Šestan i Staniša Mišić koji u jakoj konkurenciju zauzimaju četvrto mjesto.
 • 1980. u Osijeku je održano prvenstvo Hrvatske. VK“Vukovar“ nastupa u 18 posada u tri kategorije – mlađi juniori, juniori i seniori i osvaja drugo mjesto u ukupnom plasmanu. Prvo mjesto osvojili su četverac s kormilarom za juniorke i seniorke (Marija Matić, Đurđica Čerkez, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm.Verica Kefer),  dvojac bez kormilara za juniore (Saša Odanović i Berislav Vrančić), dvojac na pariće za mlađe juniorke (Vesna Gudelj i Jasminka Grubišeć), osmerac za juniorke (Tatjana Kolesar, Vesna Kolesar, Vlatka Tustonić, Silvija Husar, Marija Martić, Đurđica Čerkez, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm.Verica Kefer). Drugo mjesto osvoili su dvojac na pariće za juniore a prvo za lake seniore (Staniša Mišić i Gordan Šestan), dvojac na pariće za juniorke i seniorke (Vanda Tomić i Ljiljana Perić). Treće mjesto u dvojcu bez za seniore osvojili su Dragan Grubešić i Željko Benčić.
 • 1980. na prvenstvu SFRJ Gordan Šestan u samcu osvaja treće mjesto za lake seniore. Već poznati četverac s kormilarom za juniorke i seniorke zauzeo je drugo mjesto.
 • 1980.na prvenstvu SFRJ  u dvojcu bez kormilara drugo mjesto zauzeo je dvojac bez kormilara u sastavu Saša Odanović i Berislav Vrančić. To je ujedno bila i najmlađa ekipa u svojoj konkurenciji što je zasigurno velik uspjeh. U dvojcu na pariće za juniorke nastupili su Jasminka Grubešić i Vanda Tomić i osvojili treće mjesto i brončanu medalju.

RAZDOBLJE OD 1981. – 1990.

 • 1981.  na Bledskoj regati vukovarski četverac bez kormilara za seniore pobijedio je olimpijski sastav „Crvene zvezde“ i zauzeo prvo mjesto. Četverac je veslao u sastavu Boris Martin, Dragan Grubešić, Đorđe Vukičević i Leon Mormer. To je prva seniorska godina dotadašnjih juniorskh reprezentativaca koji s ovom pobjedom najavljuju kvalitetu i u seniorskoj konkurenciji te ulaze u sastav reprezentacije SFRJ., a osmerac za seniore osvaja treće mjesto u sastavu: Gordan Šestan, Berislav Vrančić, Zdravko Anđel, Željko Benčić, Boris Martin,Dragan Grubešić, Đorđe Vukičević, Leon Mormer korm.Darko Mikić.
 • 1981. vukovarski četverac bez nastupa u sastavu reprezentacije na međunarodnim regatama u Manheimu, Vichyu, Bledu i Luzernu.
 • 1981.na prvenstvu Hrvatske u Medulinu VK“Vukovar“ zauzima u ukupnom plasmanu treće mjesto između 19 klubova s osvojenih 11 medalja (6 zlatnih, 1 srebrna i 3 brončane).
 • Zlatnu medalju i naslov prvaka Hrvatske  osvojili su:
 1. Četverac s kormilarom juniorke (Đurđica Čerkez, Marija Martić, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm.Genoveva Vrančić).
 2. Osmerac juniorke (Jasminka Grubešić, Vesna Gudelj, Zrinka Džalto, Vanda Tomić, Đurđica Čerkez, Marija Martić, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm.Genoveva Vrančić).
 3. Dvoac na parićre mlađi juniori (Goran Terzić i Boris Bajrak).
 4. Četverac s kormilarom seniorke (Đurđica Čerkez, Marija Martić, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm.Genoeva Vrančić).
 5. Četverac bez kormilara seniori (Boris Martin, Dragan Grubišić, Đorđe Vukičević, i Len Mormer).
 6. Samac za lake seniore (Gordan Šestan).
 • Drugo mjesto i naslov vice prvaka Hrvatske osvojili su:
 1. Četverac bez kormilara juniori (Saša Odanović, Zvonko Borbaš, Božo Dinješ i Berislav Vrančić)
 • Treće mjesto osvojili su:
  Dvojac bez kormilara mlađi juniori (Krešimir Šlafhauzer i Saša Odanović)
 1. Četverac s kormilarom seniori (Boris Martin, Dragan Grubišić, Đorđe Vukičević, Leon Mormer i korm.Darko Mikić).

3.  Osmerac seniori (Saša Odanović, Zvonko Borbaš, Božo Dinješ, Berislav Vrančić, Boris Martin,

Dragan Grubišić, Đorđe Vukičević, Leon Mormer i Korm.Darko Mikić).

1981. na prvenstvu SFRJ u Beogradu VK“Vukovar“ osvojio je dvije zlatne i tri srebrne medalje te je u ukupnom plasmanu zauzeo četvrto mjesto u SFRJ.i to slijedeće posade. četverac bez za lake seniore: Božo Dinješ, Zvonko Borbaš, Saša Odanović i Berislav Vrančić zauzimaju prvo mjesto; četverac s korm. za juniorke: Đurđica Čerkez, Marija Martić, Jelena Kovačević, Lela Pap i korm. Genoveva Vrančić zauzimaju prvo mjesto; Skif za lake seniore Gordan Šestan zauzima drugo mjesto; četverac bez korm. za seniore Boris Martin, Dragan Grubešić, Đorđe Vukičević i Leon Mormer zauzimaju drugo mjesto; osmerac za juniorke: Jasminka Grubešić, Vesna Gudelj, Zrinka Džalto, Vanda Tomić, Đurđica Čerkez, Marija Martić, Jelena Kovačević,Lela Pap i korm. Genoveva Vrančić zauzimaju drugo mjesto; osmerac za juniore: Boris Barjak, Goran Terzić, Božo Dinješ, Zvonko Borbaš,Krešimir Šlafhauzer, Saša Molnar,Saša Odanović, Berislav Vrančić i korm. Zvonko Đankić zauzimaju četvrto mjesto.
Postignuti rezultati u 1981. godini doveli su VK“Vukovar“  u sam vrh veslanja u bivšoj SFRJ. Ovi rezultati došli su kao plod sistematskog rada, redovitih treninga veslača i njihovih trenera (seniora: Josip Batarelo, juniora i mlađih juniora: Tomislav Baumgertner, juniorki,ml.juniora i L.seniora: Josip Tomić).

 • 1981. na prvenstvu Balkana u Splitu vukovarski veslači Leon Mormer i Đorđe Vukičević nastupaju za reprezentaciju SFRJ u kombinaciji s veslačima iz VK“Mladost“(Čedo Majstorović i Vanja Agejev) i osvajaju treće mjesto u četvercu bez kormilara za seniore.
 • Nakon gotovo sedamdeset godina rada i postojanja kluba vukovarsko veslanje dovedeno je u sam vrh državnog veslanja što je bio poticaj za daljnji rad u klubu ali i stvaranje preduvjeta za vrhunsko veslanje što je iziskivalo i dodatna investicijska ulaganja Upravnog odbora u izgradnju vesalonice, nabavku čamaca, održavanje Veslačkog doma, troškove putovanja itd.
 • Veslači koji su tada ostvarili rezultate i na koje se računa u slijedećim godinama su:
 • SENIORI (Leon Mormer, Đorđe Vukićević, Zdravko Anđel, Boris Martin, Dragan Grubešić, Željko Benčić, Gordan Šestan, Darko Mikić korm.)
 • o JUNIORI (Božo Dinješ, Zvonko Borbaš, Krešimir Šlafhauzer, Saša Molnar, Saša Odanović, Berislav Vrančić, Zvonmir Đankić korm.)
 • o JUNIORKE (Đurđica Čerkez, Jelena Kovačević, Marija Martić, Lela Pap, Genoveva Vrančić, Zrinka Džalto, Jasminka Grubišić, Vanda Tomić, Vesna Gudelj)
 • o MLAĐI JUNIORI (Igor Dasović, Zoran Konjević, Siniša Šijanović, Zoran Radić, Dragan Kurolt, Siniša Gudelj, Goran Cvejić, Tomislav Pajc, Miroslav Šlafhauzer, Boris Bajrak, Goran Terzić i korm.Davor Šijanović).
 • 1981. na međunarodnoj regati u Brnu vukovarski dvojac na pariće za mlađe juniore u sastavu Boris Bajrak i Goran Terzić osvaja drugo mjesto iza reprezentacije Čehoslovačke.
 • VK“Vukovar“ proglašen je najuspješnijim sportskim klubom na području općine Vukovar za 1981. godinu što predstavlja krunu sedamdesetgodišnjeg rada i divan poklon veslača, trenera i Upravnog odbora gradu Vukovaru i klubu za 70. godišnjicu postojanja koja se obilježava 1982. godine.
 • 1982. godina je povijesna za VK“Vukovar“ jer se obilježava 70 godina postojanja i rada kluba.
 • 1982. VK“Vukovar“ organizator je prvenstva Hrvatske.
 • 1982. VK“Vukovar“ započeo je prvom regatom Podunavskog kupa u Vukovaru, a sezonu završio zadnjom regatom Podunavskog kupa u Subotici.
 • Početkom sezone na Bledskoj regati koja je ujedno i kriterijska regata za reprezentaciju SFRJ vukovarski četverac bez za seniore (Martin, Grubešić, Vukičević i Mormer) osvajaju prvo mjesto i opet ulaze u reprezntaciu SFRJ i nastupaju na međunarodnoj regati u Vichyu, Francuska. Četverac bez kormilara za juniore (Krešimir Šlafhauzer, Saša Molnar, Saša Odanović i Berislav Vrančić) osvajaju drugo mjesto iza VK“Bled“ – državne reprezentacije. Odanović i Vrančić ulaze u sastav reprezentacije SFRJ.
 • 25. svibnja 1982. na Dan mladosti u Beogradu vukovarski osmerac juniora zauzeo je drugo mjesto u sastavu: Siniša Gudelj, Miroslav Šlafhauzer, Boris Bajrak, Goran Terzić, Krešimir Šlafhauzer, Saša Molnar, Saša Odanović, Berislav Vrančić i korm.Davor Šijanović.
 • Na prvenstvu Hrvatske u Vukovaru 1982. godine ostvareni su slijedeći rezultati:
 1. Zlatnu medalju i naslov prvaka Hrvatske osvojili su:
 • Četverac s kormilarom i bez kormilara za juniore u sastavu: Krešimir Šlafhauzer,

Saša Molnar, Saša Odanović, Berislav Vrančić i kor.Davor Šijanović)

 • Čeverac s komilarom juniorke (Jasminka Grubišić, Zrinka Džalto, Vesna Gudelj,

Vanda Tomić i korm.Genoveva Vrančić.

 • Četverac bez kormilara laki seniori (Šlafhauzer, Molnar, Odanović, Vrančić)
 • Četverac bez kormilara seniori (Martin, Grubešić, Vukičević i Mormer)
 1. Drugo mjesto i naslov vice prvaka Hrvatske osvojila je Jasenka Džalto u samcu za

mlađe juniorke.

 1. Na prvenstvu Hrvatske prvi puta u povijesti kluba nastupio je i osmerac veterana u sastavu: Vladimir Njegić, Nikola Szabo, Željko Radašević, Zvonko Martan, Josip  Posavec, Josip Šild, Tomislav Omrčenović, Branislav Dimitrijević i korm.Darko Mikić.

1982. na prvenstvu SFRJ za juniore u Zagrebu prvo mjesto osvojio je četverac s kormilarom za juniorke (Jasminka Grubešić, Zrinka Džalto, Vesna Gudelj, Vanda Tomić i korm.Genoveva Vrančić), četverac bez kormilara za juniore osvaja drugo mjesto, a četverac s kormilarom za juniore treće mjesto u sastavu: Šlafhauzer, Molnar, Odanović, Vrančić i korm.Davor Šijanović.

 • Na prvenstvu SFRJ za seniore 1982. u Jajcu seniorski četverac bez kormilara Martin, Grubešić, Vukičević i Mormer osvajaju treće mjesto. Na međunarodnoj regati na Bledu ista ekipa osvaja treće mjesto.
 • Na međunarodnoj regati na Bledu,  Odanović i Vrančić veslaju u kombinaciji sa dva veslača iz VK“Iktus“ za reprezentaciju SFRJ i osvajaju izvrsno treće mjesto u četvercu s kormilarom za juniore.
 • 1982. predsjednik kluba je Berislav Šebetić, a tajnik Tomislav Omrčenović, dipl.iur. koji je ujedno i predsjedavajući VSH-e.
 • U 1982. godini vesla oko 30 regatnih veslača koji su ponovno svrstali klub prema postignutim rezultatima u prvih 5 klubova u SFRJ.
 • Obilježena je i obljetnica70 godina postojanja i rada kluba na kojoj su dodijeljene zlatne plakete pojedincima, klubovima i institucijama  zaslužnim za razvoj veslačkog sporta u Vukovaru.
 • Zlatne plakete dodjeljene su slijedećim zaslužnim pojedincima (Ljubo Truta, Josip Vidan, Andrija Šijanović, Berislav Šebetić, Stjepan Kizler, Vladimir Husar, Vladimir Njegić, Stanislav Martin, Josip Šild, Josip Salaj, Milivoj Šestan, Ivan Đukić).
 • 1983. VK“Vukovar“ dobiva profesionalnog trenera Prof.Damira Barišića.
 • 1983. VK“Vukovar“ dobio je novu veslaonicu. U samoj izradi učestvovali su tadašnji veslači koji su radnim akcijama sami kopali temelje
 • buduće veslaonice.
 • Bled1983._Osmerac_ml.juniori_II_mjesto_Cveji_ijanovi_Konjevi_lafhauzerTrener-_Baumgertner_korm.PiriPetkoviOstojiNovakPerkovi
 • 1983. započela je tradicionalnom „Bledskom regatom“ na kojoj su svoju kvalitetu prvi puta pokazali mladi veslači osmerca za mlađe juniore osvojivši drugo mjesto svega 21 stotinku sekunde u fotofinišu iza VK“Jadran“ Zadar. Osmerac je veslao u sastavu Darko Perković, Mladen Novak, Slobodan Ostojić, Đorđe Petković, Zoran Konjević, Miroslav Šlafhauzer, Siniša Šijanović, Goran Cvejić i korm.Darko Piri.
 • Ovi veslači pokazuju svoju vrijednost i kroz svih pet regata Podunavskog kupa te u dvije discipline osvajaju prvo mjesto i pehar ukupnog pobjednika Kupa za 1983. U četvercu bez kormilara za juniore veslali su Siniša Šijanović, Miroslav Šlafhauzer, Zoran Konjević i Goran Cvejić, a u disciplini četverac s kormilarom za mlađe juniore veslali su Darko Perković, Mladen Novak, Slobodan Ostojić, Đorđe Petković i korm.Darko Piri. Osim ove ekipe u Podunavskom kupu istakla se i Jasenka Džalto u samcu za juniore koja također osvaja prvo mjesto i pehar ukupnog pobjednika Kupa. Osmerac mlađih juniora osvojio je drugo mjesto u ukupnom plasmanu Kupa u sastavu Boris Odanović, Damir Šeda, Dario Njavro, Dalibor Žigić, Saša Krtinić, Slobodan Kuzmanović, Branislav Sušić, Darko Mikić i korm.Zlatko Tarka.
 • 1983. na međunarodnoj  regati na Bledu nastupa mladi četverac bez kormilara za juniore i ulazi u finale te nakon žestoke borbe sa starijim veslačima zauzima četvrto mjesto. Četverac je veslao u sastavu Siniša Šijanović, Miroslav Šlafhauzer, Zoran Konjević i Goran Cvejić.
 • Na prvenstvu Hrvatske u Dubrovniku 1983.  vukovarski četverac s kormilarom za juniorke osvaja prvo mjesto, a na prvenstvu SFRJ u Šibeniku drugo mjesto. Četverac je veslao u sastavu Jozefina Vagner, Vlatka Kršić, Jasminka Grubešić, Vesna Gudelj i korm.Vesna Rutko.
 • 1983. na međunarodnoj regati u Villachu zabilježen je uspjeh juniorskog osmerca koji osvaja prvo mjesto i pobjednički pehar. Trener osmerca je Tomislav Baumgertner, a osmerac je veslao u sastavu Darko Perković, Mladen Novak, Slobodan Ostojić, Zoran Konjević, Siniša Gudelj, Miroslav Šlafhauzer, Siniša Šijanović, Đorđe Petković i korm.Boris Konjević.
 • 1983. predsjednik kluba je Josip Šild, a tajnik Tomislav Omrčenović, dipl.iur.
 • 1984. VK“Vukovar“ započeo je nastupima u Podunavskom Kupu kroz svih pet regata i na kraju iza VK“Iktus“ osvojio drugo mjesto u ukupnom plasmanu.
 • Pobjednici kupa bili su osmerac mlađih juniora sa pet prvih mjesta. Osmerac je veslao u sastavu Dario Njavro, Darko Mikić, Slobodan Vučković, Damir Šeda, Saša Krtinić, Slobodan Kuzmanović, Branislav Sušić, Dalibor Žigić i korm.Srđan Kuzmanović. Također pobjednici kupa bili su mađi juniori u četvercu s kormilarom (Dejan Suzić, Zoran Krtinić, Slaven Tustonić, Mario Blažanović i korm. Boris Konjević), dvojac na pariće za mlađe juniore (Boris Odanović i Žare Nović), samac mlađi juniori (Davor Šijanović).
 • 1984. na proljetnoj regati na Bledu opet je najuspješnija ekipa osmerca za mlađe juniore. Već navedena ekipa osmerca mlađih juniora osvaja i prvo mjesto na regati u Beogradu za Dan mladosti (Njavro, Mikić, Vučković, Šeda, Krtinić, Kuzmanović, Sušić, Žigić i korm.Kuzmanović).
 • 1984. na prvenstvu Hrvatske u Veloj Luci VK „Vukovar“ osvojio je tri zlatne, četiri srebrne i jednu brončanu medalju. Zlatnu medalja osvojena je u 4+ mlađe juniorke, 2- juniorke, 2x seniori. Srebrna medalja pripala je 8+ mlađi juniori, 4+ juniorke, 4-juniori, 4+mlađi juniori; brončana medalja 1x juniorke.i to slijedeće ekipe:
 • dvojac na pariće za seniore: Gordan Šestan, Branko Ivković osvojili su prvo mjesto;
 • četverac bez korm.za juniore: Perković, K: Šlafhauzer, Z. Konjević, Petković osvojili su drugo mjesto;
 • dvojac bez korm. juniori Siniša Šijanović, Mladen Novak zauzimaju četvro mjesto,;
 • dvojac bez korm. za juniorke: Džalto, Pinter osvojile su prvo mjesto;
 • četverac sa kormilarom za juniorke: Vagner, Dinješ, Pinter, Kršić, korm. Petko osvojile su drugo mjesto;
 • skif za juniorke Jasenka Džalto osvojila je treće mjesto;
 • červerac s korm. za mlađe juniore: Suzić, Krtinić, Panfilov, Marić korm., B. Konjević zauzeli su drugo mjesto;
 • osmerac za mlađe juniore: Suzić, Mikić, Vučković, Šeda, Krtinić, Kuzmanović, Njavro, Žigić, korm. Kuzmanović, zauzeli su drugo mjesto;
 • četverac s korm. za mlađe juniorke: Balić, Latinčić, Gvero, Vrančić i korm. Laškarin zauzele su prvo mjesto.
 •  
 • 1984. na prvenstvu SFRJ u Beogradu VK“Vukovar“ osvojio je dvije zlatne i jednu brončanu medalju.
  • Prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je četverac s kormilarom za juniorke (Jasenka Džalto, Marija Dinješ, Elvira Pinter, Vlatka Kršić i korm.Vesna Rutko) i dvojac bez kormilara za juniorke (Elvira Pinter i Jasenka Džalto)
  • Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je dvojac bez kormilara za juniore u sastavu Siniša Šijanović i Mladen Novak..
 • 1984. na međunarodnoj regati u Villachu osmerac mlađih juniora osvojio je prvo mjesto, a veslao je u sastavu Dario Njavro, Darko Mikić, Slobodan Vučković, Damir Šeda, Saša Krtinić, Slobodan Kuzmanović, Branislav Sušić, Dalibor Žigić i korm.Srđan Kuzmanović.
 • 1985. godina bila je jedna od najuspješnijih za VK“Vukovar. Natjecateljska sezona počela je u rano proljeće daljinskom regatom u Novom Sadu koja je ujedno i prva kriterijska regata za ulazak u reprezentaciju SFRJ. Na istoj regati nastupio je naš juniorski dvojac bez kormilara u sastavu Siniša Šijanović, Novak Mladen i osvojio prvo mjesto.
 • 1985. VK“Vukovar“ ukupni je pobjednik Podunavskog kupa u kategoriji juniora i juniorki, u ukupnom plasmanu svih kategorija zauzeo drugo mjesto iz VK“Iktus“.
 • 1985. za Dan mladosti u Beogradu vukovarski osmerac mlađih juniora osvaja prvo mjesto u sastavu Dejan Suzić, Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dario Njavro, Dalibor Žigić i korm.Srđan Kuzmanović. Osmerac juniora u borbi za prvo mjesto sa kombinacijom osmerca Crvene zvezde, Partizana, Smedereva i Grafičara u samom finišu doživljava nesreću udarivši u bovu. Osmerac juniora veslao je u sastavu Siniša Šijanović, Branislav Sušić, Darko Perković, Mladen Novak, Saša Krtinić, Miroslav Šlafhauzer, Zoran Konjević, Goran Cvejić i korm.Boris Konjević.
 • 1985. na međunarodnoj regati na Bledu juniorski osmerac osvaja prvi dan treće mjesto, a drugi dan četvrto. Osmerac je veslao u sastavu Siniša Šijanović, Branislav Sušić, Darko Perković, Mladen Novak, Saša Krtinić, Miroslav Šlafhauzer, Zoran Konjević, Goran Cvejić i korm.Boris Konjević.
 • 1985. na prvenstvu Hrvatske u Osijeku VK“Vukovar“ je jedan od najuspješnijih klubova s osvojenih pet zlatnih, dvije srebrne i jednom brončanom medaljom. Nakon zbirnih rezultata zauzeo je prvo mjesto u kategoriji mlađih juniora i juniora.
  • Naslov prvaka Hrvatske i zlatnu medalju osvojili su:
   • Osmerac mlađi juniori (Dejan Suzić, Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dario Njavro, Dalibor Žigić i korm.Srđan Kuzmanović)
   • Osmerac juniorke (Ljiljana Zalogaj, Genoveva Vrančić, Josefina Vagner, Marija Dinješ, Vanda Nađ, Jasenka Džalto, Elvira Pinter, Vlatka Kršić i korm.Vesna Rutko).
   • Četverac s kormilarom mlađe juniorke (Ljiljana Zalogaj, Marija Vitek, Marija Dinješ, Vlatka Kršić i korm.Blanka Laškarin).
   • Četverac s kormilarom juniorke (Jozefina Vagner, Elvira Pinter, Vanda Nađ, Genoveva Vrančić i korm.Blanka Lakarin).
  • Srebrnu medalju i naslov vice prvaka Hrvatske osvojili su:
   • Osmerac juniori (Siniša Šijanović, Branislav Sušić, Darko Perković, Mladen Novak, Saša Krtinić, Miroslav Šlafhauzer, Zoran Konjević, Goran Cvejić i korm.Boris Konjević)
   • Samac juniorke (Jasenka Džalto)
    Brončanu medalju i treće mjeto
  1. Samac za mlađe juniorke (Renata Balić)
 • Na prvenstvu Hrvatske nastupio je i osmerac veterana u sastavu Vladimir Njegić, Mirko Kovačić, Aleksandar Pavliček, Nikola Szabo, Dragomir Radosavljević, Zvonko Martan, Tomislav Omrčenović, Branko Dimitrijević i korm.Boris Konjević.
 • 1985. na prvenstvu SFRJ u Jajcu VK“Vukovar“ osvaja jedno prvo mjesto, dva treća i jedno četvrto mjesto:
  • Zlatnu medalju i naslov državnog prvaka osvojio je:
   • Četverac s kormilarom juniorke (Jozefina Vagner, Marija Dinješ, Elvira Pinter, Vlatka Kršić i korm.Vesna Rutko).
  • Treće mjesto i brončanu medalju osvojili su:
   • Četverac bez kormilara juniori (Dario Njavro, Slobodan Kuzmanović, Slobodan Vučković, Dalibor Žigić).
   • Dvojac bez kormilara seniorke (Elvira Pinter, Jasenka Džalto)
  • Četvrto mjesto osmerac juniori (Siniša Šijanović, Branko Sušić, Darko Perković, Mladen Novak, Saša Krtinić, Miroslav Šlafhauzer, Zoran Konjević, Goran Cvejić i korm.Boris Konjević).
 • 1985. na međunarodnoj regati u Villachu vukovarski osmerac juniora osvojio je u oba dana prvo mjesto i veliki pehar. Osmerac je veslao u sastavu Dejan Suzić. Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dario Njavro, Dalibor Žigić i korm.Srđan Kuzmanović. Nastupio je i četverac bez kormilara za juniore u sastavu Branislav Sušić, Zoran Konjević, Saša Krtinić i Goran Cvejić i osvojio prvi dan treće, a drugi dan četvrto mjesto.
 • 1985. u Villachu nastupio je i vukovarski osmerac veterana u sastavu Vladimir Njegić, Mirko Kovačić, Aleksandar Pavliček, Nikola Szabo, Dragomir Radosavljević, Zvonko Martan, Tomislav Omrčenović, Branko Dimitrijević i korm.Boris Konjević.
 • 1985. na finalu kupa SFRJ nastupio je osmerac mlađih juniora u sastavu Dejan Suzić. Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dario Njavro, Dalibor Žigić i korm.Srđan Kuzmanović i zauzeo prvo mjesto. Nastupila je i Jasenka Džalto u samcu za juniorke i zauzela treće mjesto.
 • 1986. godina u povijesti VK“Vukovar“ ostat će zabilježena po mnoštvu događaja.
 • 08. svibnja 1986. Veslački dom VK“Vukovar“ zadesio je požar te je nestao u plamenu. Nakon 74 godine postojanja kluba i 62 godine postojanja Veslačkog doma VK“Vukovar“ ostao je bez svoje zgrade. Klub je u višegodišnjoj povijesti znao prolaziti kroz brojne teškoće ali zahvaljujući izuzetnim ljudima, odanim prijateljima, veslačima, veslačkim djelatnicima i poklonicima veslanja uvijek se dizao iz pepela poput feniksa. Zahvaljujući prisebnosti prisutnih građana sačuvan je plovni park koji je iznijet iz vatrom opustošenog Veslačkog doma. Upravni odbor nije ostao sam već je imao naklonost grada, veslačkih klubova, Borova, VUPIK-a, Građevinara, Croatia osiguranja, Drvoprometa Vukovar, Vukovarske banke i dr. poslovnih i stručnih ljudi. Formiran je Odbor za sanaciju i za samo 224 dana točnije 19. prosinca 1986. otvoren je novi obnovljeni Veslački dom. Članovi odbora za sanaciju kluba bili su: Antun Šeda, dipl.ing – predsjednik, Tomislav Omrčenović, dipl.iur.-tajnik, Dr.Vladimir Husar, dipl.ing, Josip Šild, Šime Nemčanin, ing.,Tomislav Lung, dipl.ing., Zdravko Ledić, Josip Vinković, Milan Stilin, Nikola Kovačević, dipl.oec., Mile Šusto, dipl.oec., Jovan Lukić, dipl.oec., Vjekoslav Kolanović, Vladimir Pokas, ing., Rudolf Čurčić, dipl.oec.
 • Unatoč nastalim okolnostima klub nastavlja sa radom i natjecanjima uz otežane uvjete.
 • 1986. na proljetnoj regati na Bledu juniorski četverac bez kormilara osvaja drugo mjesto iza  kombinacije VK“Bled“ i VK“Nautilus“.
  • Četverac je veslao u sastavu Saša Krtinić, Siniša Veber, Slobodan Vučković i Slobodan Kuzmanović.
 • 1986. na međunarodnoj regati na Bledu VK“Vukovar“ osvojio je jednu srebrnu i dvije brončane medalje:
  • Dvojac bez kormilara za juniore u sastavu Dario Njavro i Dalibor Žigić zauzeo je također drugo mjesto iza reprezentacije Italije.
  • Četverac bez kormilara u sastavu Dejan Suzić, Darko Mikić, Dario Njavro i Dalibor Žigić osvojio je treće mjesto iza reprezentacije Bugarske i Italije.
  • Osmerac za juniore u sastavu Damir Šeda, Branislav Sušić, Siniša Veber, Saša Krtinić, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dejan Suzić, Darko Mikić i korm.Pavle Klanšček osvojio j treće mjesto iza reprezentacije Italije i VK“Jadran“ Zadar te nagovijestio još bolje rezultate.
 • 1986. prvenstvo Hrvatske održano je u Omišlju,a VK“Vukovar“ postiogao e sliedeće rezultate:
  • Prvo mjesto i naslov prvaka Hrvatske osvojili su:
   • Dvojac bez kormilara juniorke (Vlatka Kršić i Marija Dinješ).
   • Četverac s kormilarom seniorke (Vlatka Kršić, Marija Dinješ, Elvira Pinter, Jasenka Džalto i korm.Željana Omrčenović).
  • Drugo mjesto i naslov vice prvaka Hrvatske osvojio je juniorski osmerac u sastavu Branislav Sušić, Damir Šeda, Saša Krtinić, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dejan Suzić, Darko Mikić i korm.Pavle Klanšček.
  • Treće mjesto i brončanu medalju osvojili su:
   • Dvojac bez kormilara juniori (Dario Njavo i Dalibor Žigić).
   • Dvojac bez kormilara seniorke (Elvira Pinter i Jasenka Džalto).
 • 1986. prvenstvo SFRJ održano je u Beogradu, a vukovarski veslači osvojili su tri srebrne medalje i jednu brončanu:
  • Drugo mjesto i naslov vice prvaka SFRJ osvojili su:
   • Četverac bez kormilara juniori (Saša Krtinić, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović)
   • Dvojac bez kormilara seniorke (Elvira Pinter i Jasenka Džalto).
   • Četverac s kormilarom seniorke (Vlatka Kršić, Marija Dinješ, Elvira Pinter, Jasenka Džalto i korm.Željana Omrčenović).
  • Treće mjesto i brončanu medalju osvojili su Vlatka Kršić i Marija Dinješ u dvojcu bez kormilara za juniorke.
 • 1986. na međunarodnoj regati u Villachu nastupio vukovarski juniorski osmerac i ponovno dva dana za redom osvojio prvo mjesto i veliki pehar. Osmerac je veslao u sastavu Dejan Suzić, Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dario Njavro, Dalibor Žigić i korm.Pavle Klanšćek.
 • 1986. na svjetskom veteranskom prvenstvu na Bledu nastupio je i vukovarski osmerac veterana u sastavu Vladimir Njegić, Mirko Kovačić, Aleksandar Pavliček, Nikola Sabo, Drago Radosavljević, Zvonko Martan, Tomislav Omrčenović, Branko Dimitrijević i korm. Nikola Nemčanin.
 • 1986. vukovarski osmerac juniora je i prvak finala kupa SFRJ u sastavu Dejan Suzić, Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dario Njavro, Dalibor Žigić i korm.Pavle Klanšćek. Nakon dva sata pauze isti sastav osmerca nastupio je u seniorskoj konkurenciji i zauzeo drugo mjesto iza VK“Grafičar“, a pobijedio kombinirani sastav VK“Gusar“ i VK“Mornar“ u kojem su veslali proslavljeni veslači (Celent, Ivančić, Siriščević i dr.) te kombinaciju VK“Danubius“ i VK“Iktus“.
 • 1986. kupljeno je pet novih čamaca, a među njima i novi osmerac tvrtke Schellenbacher.
 • 1986. neposredno prije požara preminuo je i Andrija Šijanović dugogodišnji veslački djelatnik (kormilar, veslač, trener, sudac, majstor, član upravnog odbora, blagajnik, dopredsjednik, predsjednik, član upravnih odbora VSJ i VSH i dr.) u 86-toj godini života. Za svoje zasluge bio je imenovan doživotnim počasnim predsjednikom kluba.
 • 1987. godina je ujedno i obljetnica 75 godina postojanja kluba..
 • 1987. godina započela je nastupom vukovarskih veslača na I regati Podunavskog kupa u Novom Sadu. Naš klub nastupio je sa četiri posade i osvojio dva prva i dva druga mjesta  i to u četvercu s kormilarom i osmercu za juniore, drugo mjesto osvojeno je u dvojcu bez za juniore i osmercu za mlađe juniore.
 • „Prvosvibanjska regata“ 1987. godine održana je na Jarunu u Zagrebu. Pripremna regata za Univerzijadu ali i prva kriterijska regata za sastav reprezentacije. VK“Vukovar“ nastupio je u dvije discipline osmerac za juniore i dvojac bez seniorke. Obje posade osvojile su prvo mjesto. Pobjeda ovih ekipa ujedno je bila predivan dar klubu na 75. obljetnicu jer su obje ekipe ušle u sastav reprezentacije SFRJ. Osmerac juniora nastupio je na svjetskom prvenstvu u Kolnu, a dvojac bez seniorki na Univerzijadi.
  • Osmerac juniora veslao je u sastavu Dejan Suzić, Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dario Njavro, Dalibr Žigić i korm.Pavle Klanšček. Trener Damir Barišić, prof.
  • Dvojec bez kormilara za seniorke veslao je u sastavu Elvira Pinter i Jasenka Džalto. Trener Tomislav Baumgertner.
 • Na svjetskom prvenstvu u Kolnu ovaj osmerac nije ušao u finale za samo četiri stotinke sekunde. Nakon višegodišnjeg „traženja“ i kombiniranja posada osmerca, uspjeha i neuspjeha VK“Vukovar“ je u protekle četiri godine dosta je uložio u formiranje posade osmerca. To je i kulminiralo na 75. obljetnicu povijesnom posadom koja odlazi na svjetsko prvenstvo. Do sada i nije zabilježeno da je jedna cijela klupska posada osmerca nastupila za reprezentaciju na svjetskom prvenstvu.
 • Ovaj osmerac je 1987. juniorski i seniorski prvak Republike Hrvatske.
 • Također seniorske prvakinje Hrvatske i SFRJ su Elvira Pinter i Jasenka Džalto koje nastupaju  i za reprezentaciju SFRJ na Univerzijadi. Trener je Tomislav Baumgertner.
 • 1987. seniorske prvakinje Hrvatske i SFRJ su Jasenka Džalto, Marija Dinješ, Elvira Pinter, Vlatka Kršić i korm.Vesna Rutko u četvercu s kormilarom. Trener Tomislav Baumgertner.
 • U godinama 1988., 1989. i 1990. formiraju se posade vrlo kvalitetnih veslačica i veslača, koji postižu značajne rezultate u zemlji i inozemstvu. Kod juniora je to 4- u sastavu: Veljko Juhas, Dejan Čosić, Mirko Benaković i Krešimir Džalto. Njihovi najbolji rezultati su osvojena prva mjesta na int. regatama u Villach-u i Klagenfurt-u 1990. godine.Za juniorke uspješne nastupe ima Gabrijela Džalto. Ml. juniori nastupaju u 4+ u sastavu: Aleksandar Stojanović, Ivan Penava, Dejan Mitrov i Alen Grubešić, koji su prvaci Hrvatske u 1990. godini. Treneri ovih ekipa su Tomislav Baumgertner i Damir Barišić, prof.

RAZDOBLJE OD 1991. – 2002.

U svibnu 1991. godine, nakon masakra nad 12 redarstvenika u Borovu selu, prestaje svaka mogućnost normalnog treninga na Dunavu, pa ekipe odlaze nespremne na Prvenstvo RH u Makarsku, a koje se održava 22. i 23. lipnja. Nakon povratka u Vukovar, kod nas započinje Domovinski rat. Pojedini članovi kluba se aktivno uključuju u obranu RH, tako da se i Veslački dom koristi kao mjesto s kojega se stražari prema Jugoslaviji, jer se sa lijeve strane Dunava čuje brujanje tenkovskih motora.

 • U rujnu 1991. godine naš klub biva potpuno devastiran. nakon raketiranja iz zraka, sa skelskog prijelaza na jugoslavenskoj strani, tenkovskim granatama klub biva pogođen na nekoliko mjesta. Nakon okupacije grada od strane Jugo-vojske, ono što je ostalo od kluba je opljačkano i uništeno.
 • 32 naših članova pogiba, ili biva zarobljeno i ubijeno, dok se neki smatraju nestalima. Ovi članovi su:

Emil Aleksander, Josip Batarelo, Tomislav Baumgertner ml., Antun Čondić, Alfred Hill Miki, Marko Jakumetović, Željko Jurela, Damir Kiralj, Vladimir Kršić, Sandra Kupanovc Molnar, Rene Matoušek, Dragutin Molnar, Borislav Mudri, Pavao Slobodan Mudri, Hrvoje Šeremet, Antun Štefanovski, Vladimir Bajrak, Stjepan Banković, Željko Begov, Stjepan Branko Bergman, Vedran Galić, Branko Jovanović, Zorislav Jugo, Ivan Kovač, Josip Kovač Puba, Goran Ledić, Marko Lucić, Josip Molnar, Saša Molnar, Stanko Posavec, Berislav Šebetić, Siniša Veber, a mnogi članovi kluba bivaju ranjeni, neki zarobljeni i trpe višemjesečno zarobljeništvo u neprijateljskim logorima.

 • U travnju 1992., na inicijativu pojedinih članova Predsjedništva VKV, i starijih članova ( dr. Vladimir Husar, Stanislav Martin, Mirko Kovačić, Brane Crlenjak i Tomislav Omrčenović), zakazan je sastanak članova na Jarunu u Zagrebu, na temu obilježavanja 80. obljetnice postojanja i rada kluba.
 • Pored naprijed navedenih, u Odbor za obilježavanje 80. obljetnice VKV ulaze još:  Josip Tomić, Tomislav Baumgertner i Vjekoslav Kolanović.
 • Svečana sjednica Skupštine VKV je održana 11. svibnja 1992. godine, točno na dan kao i osnivačka sjednica kluba davne 1912.
 • Na ovoj sjednici je donesena odluka na koju smo naročito ponosni, da naš klub ponovo nosi ime HRVATSKI VESLAČKI KLUB «VUKOVAR». Također su podijeljene plakete svim članovima koji su branili svoj grad, kao i članovima koji su prošli strahote ratnih razaranja, kao i pojedinim klupskim funkcionerima..
 • U ovoj godini poneki mlađi veslači nastavljaju s radom u drugim klubovima(Gabrijela Džalto, Ivan Penava, Alen Grubešić).
 • Daljnji rad HVKV, i njegovih članova, koji su razasuti diljem zemlje i inozemstva, se svodi na aktivnosti pojedinih čelnika ( Tomislav Omrčenović 1993. ulazi u IO HVS-a, a Vladimir Husar ulazi u NO istog), dok Tomislav Baumgertner postaje aktivan veslački sudac.
 • Od veslačkih nastupa na regatama sve se svodi na nastupe veterana. Oni nastupaju na klupskim regatama, internacionalnim regatama, Prvenstvima RH, čak i na Svjetskim veteranskim prvenstvima.
 • Tako imamo svjetske prvake u 2- za 1995. godinu (Boris martin i Dragan Grubešić), i viceprvake za 2002. godinu u 2- ( Boris Martin i Darko Mikić), a veteranski 4- Hrvatske je prvak svijeta, u posadi kojeg su i naši članovi Boris Martin i Darko Mikić. Više je puta osvajano Prvenstvo RH u različitim disciplinama, a ovdje pored već navedenih svoj obol daju i Boris Bajrak, Dalibor Žigić, Krešimir Šlafhauzer, Miroslav Šlafhauzer, Božo Dinješ, Berislav Vrančić, Đuro Posavec, Željko Radašević.
 • Od konca 1997. moguć je ponovni dolazak u Vukovar, no na obnovi same zgrade kluba, unatoč brojnim obećanjima donatora, nije učinjeno ništa.
 • Dana 24. i 25. studenog 2000. godine u Vukovaru je održana sjednica Velikog vijeća HVS-a, koju je organizirao HVK «Vukovar». Ovdje je došlo do izbora novih funkcionera HVS-a, a HVKV-u je obećana svekolika pomoć.
 • Dana 14. listopada 2001. godine, na inicijativu grupe mlađih članova kluba, povratnika u Vukovar, održana je Izvanredna sjednica Skupština HVKV, na kojoj je izabran novi IO u sastavu: Krešimir Šlafhauzer- predsjednik, Božo Dinješ- potpredsjednik, Berislav Vrančić- tajnik, te članovi- Branko Ivković, Gordan Šestan, Boris Bajrak, Siniša Šijanović, Damir Šeda, Ivan Penava, Siniša Radanović i Dražen Čović, te novi Nadzorni odbor u sastavu: Krešimir Džalto-predsjednik, te članovi- Miroslav Šlafhauzer i Davor Šijanović, dok je novi IO za blagajnika imenovao člana kluba Mirka Benakovića.. Od tada započinje i  svestrana i svakodnevna obnova kluba.
 • Zahvaljujući pomoći brojnih donatora postavljena su nova vrata na hangar, obnovljena su dva sanitarna čvora, priključena je električna energija, sanirana je kanalizacija, doveden je plin, izvršeno je ispitivanje statičnosti temelja zgrade kluba radi buduće obnove, te je doniran znatan dio materijala za izradu flosa. U njegovoj izgradnji su uz klupskog majstora Slavka Kamenovića, još prognanika u Puli, sudjelovali osobnim radom brojni članovi kluba koji sada opet žive u Vukovaru, tako daje od 11. lipnja 2002. godine, ponovno moguć siguran izlazak čamcima na Dunav.
 • Zahvaljujući velikodušnoj pomoći prijateljskih veslačkih klubova: VK «Krka» iz Šibenika, koji je darovao jedan skifi dva vesla, još 1995. godine i VK «Donau» iz Ulma, u studenom 2001. godine, koji su darovali čamce 8+,2x i dva 1x, HVKV je dobio i svoje prve čamce u kojima je učinjen prvi izlazak na Dunav, nakon progonstva, na dan 03, srpnja 2002. godine.
 • Početkom listopada 2002. godine, HVKV dobiva još pet čamaca. To su dva GIG-a, 2x i 4+ od prijateljskog kluba VK «Undine» iz Radolfzell/ Bodensee, i još jedan potpuno novi skif s novim veslima, doniran od gospodina Joška Berket- HVK «Kaštela».
 • Na inicijativu i organizaciju Veleučilišta u Splitu, uz priređivačku Suradnju HVKV održana je 29.rujna 2002. godine, nakon 1990. godine, i prva veslačka priredba na Dunavu, pod nazivom Prva utrka studentskih osmeraca u Vukovaru, na kojoj su sudjelovali muški i ženski studentski osmerci Veleučilišta u Splitu, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta « J. J. Strossmayer» iz Osijeka, te veteranski osmerci VK «Iktus» iz Osijeka i HVK «Vukovar» iz Vukovara. Želja nam je da se ova utrka održi i sljedećih godina.