Održana 7. veslačka regata sv. Filipa i Jakova

Pic_01

Hrvatski veslački klub „Vukovar“ je u subotu, 08. svibnja 2010. godine organizirao veslačko natjecanje pod imenom „VII. regata sv. Filipa i Jakova“, a koja je ujedno bila i 3. Regata veslačkog kupa „Miljenko Finderle“. Regata je organizirana povodom proslave Dana grada Vukovara i bila je pod pokroviteljstvom grada Vukovara. U organizaciji Regate je sudjelovao i Veslački savez Zagreba.

Od 2004. godine, od kada su se ponovno, od povratka u Vukovar, počela odvijati veslačka natjecanja, ovo je sedmo u nizu.
Na Regati je sudjelovalo 10 veslačkih klubova iz Hrvatske, od Omišlja do Vukovara, s 300-tinjak natjecatelja u dobnim skupinama od kadeta do seniora, u ženskoj i muškoj konkurenciji. Sudjelovale su posade studentskih osmeraca, a po prvi puta su nastupili i studenti vukovarskog Veleučilišta „Lavoslav Ružička“.
Prednatjecanja su započela u 11.00 sati, a start prve finalne utrke je bio u 15.00 sati.
U stanci između prednatjecanja i finalnih utrka, u 14.00 sati je bilo svečano otvarenje Regate, koju je otvorio Željko Sabo, gradonačelnik grada Vukovara. Natjecateljima i svim nazočnima su se još obratili Sinša Šijanović, predsjednik HVKV, kao i prof. dr. sci. Antun Pintarić, dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružčka“ iz Vukovara. Na kraju svečanog otvatranja Regate, Božji blagoslov je zazvao fra Gordan Propadalo, gvardijan vukovarski.
Finalno natjecanjeje bilo je podijeljeno u 28 finalnih utrka, na dužini staze od 1000 metara, od restorana „Mornar“ do ulaska u Zimsku lučicu, neposredno ispod Veslačkog doma HVKV.
Hrvatski veslački klub „Vukovar“ je u finalnim utrkama nastupio s 11 posada i osvojio 2 zlatne, 2 srebrne, 4 brončane medalje, kao i 4 četvrta i 1 peto mjesto. Vukovarski studenti su u ženskoj konkurenciji bili 3., a u muškoj 2.
Posebna zanimljivost je bila i 29. utrka, a u kojoj su se natjecale posade, koje su veslale tradicionalne drvene čamce u kakvima su nekada veslali ribari s Dunava, tzv. „Čiklje“.
Posade su bile sastavljene od dva člana, te se moralo veslati isključivo drvenim veslima. Interesantno je da od 4 posade, koje su sudjelovale, jedna je bila ženska. Natjecali su se na 500 metara. Može se reći da bi ovo moglo biti i neslužbeno Prvenstvo Hrvatske u „Čikljama“, te su sve posade osvajači medalja na njemu.

 

Autor: www.vukovar.hr