Prva regata Kupa Dalmacije

Klikni na sliku za uvećanu verziju

Jučerašnjom I regatom za “Kup Dalmacije” održanom u Splitu počela je i službena natjecateljska sezona za veslačice i veslače iz svih klubova naše regije. Nakon prošlotjedne odgode, zbog bure i hladnoće, jučerašnja Regata održana je u podnošljivim vremenskim uvjetima. Bilo je do umjerenog južnog vjetra koji je stvarao veće, ili manje, poteškoće svim posadama – kako onima koje su startale 2 km daleko od cilja, tako i onima najmlađima (KMB) kojima je njihovih 500 metara bilo jako, jako, dugo.

Dakle što smo mi navijači, osim fascinantnog kompleksa HVK “Gusar”, imali prilike vidjeti? Najprije valja istaći rezultate: 1. “Krka” 162 boda, 2. “Gusar” 142 boda i 3. “Mornar” 128 bodova. U pobjedi našeg Kluba najveći doprinos dali su kadeti koji su izrazito premoćno osvojili prvo mjesto u svome uzrastu. Osvojili su, naime, 85 bodova. Kad se vidi da je u  tom uzrastu drugo mjesto osvojio “Gusar” sa 35 bodova, a treće “Biokovo” sa 26 onda je sve jasno! Prvo mjesto sa 50 bodova osvojili smo i u uzrastu juniora “A”.  Preostalih 27 bodova osigurali su nam naši seniori Niko i Leo.

Napisano u drugom odlomku ovog osvrta nije nam baš naročito važno jer smatramo kako suština Kupa Dalmacije nije bodovanje, nego pružanje prilike baš mladim veslačicama i veslačima da pokažu što znaju i mogu, te razbiju tremu pred jača natjecanja, a ni poneka medalja za uspomenu nije na odmet. Ono što smo vidjeli možemo podijeliti u dvije skupine. Prvu bi činio dojam koji su ostavile baš krkašice i krkaši. Možemo reći da smo zadovoljni ukupnim učinkom, ali bilo je i više, ili manje, iznenađujućih kikseva. U prvom redu oduševila nas je borbenost najmlađih krkašica i krkaša, nema smisla da im navodimo imena jer su svi bili baš ono kako treba. Neki su osvajali prva mjesta, neki su ostali u suzama zbog gubitka medalje, ali svi su dali koliko su mogli. Bilo nam je lijepo vidjeti i Nikinu lakoću veslanja u skifu kada je “vozajući se” ispred konkurencije u svojoj grupi imao vremena pratiti borbu iza sebe i povicima bodriti Lea, svog kolegu iz dubla, koji se borio za drugo mjesto. Među kikseve ubrajamo slab nastup Jere i Ivice u 2- JMA, međutim kad se sjetimo Jerine kalvarije s bolestima i povredama, te kad znamo da su u odvojenim smjenama u školi što je, kombinirano s očajno lošim vremenom ove zime, uzrokovalo da praktično nisu bili “na vodi”, a njima i te kako treba uveslavanja, onda smo puno manje razočarani njihovim trećim mjestom. Očajan nastup naše posade vidjeli smo u 2X JMA – za takvu indolenciju Tomislava i Luke ne bi smjelo biti opravdanja! Krkin dres se ne smije sramotiti veslanjem na repu kolone s 21-22 zaveslaja! Nadalje, ne znamo, ili bar nismo sigurni da znamo, što se desilo s Antoniom. Željno smo očekivali vidjeti ga u skifu kadeta, ali ono što smo vidjeli bilo je suprotno od onog što taj momak pokazuje na treningu. Ništa zato, Antonio glavu gore, bit će još regata.

Što se tiče posada iz ostalih klubova spomenut ćemo utrku seniorskih četveraca u kojoj su Zadrani predvođeni Vujevićem (“… izvan forme sam… počeo sam veslati…” – kazao nam je popularni Vujo, smijući se, poslije utrke) pobijedili dva četverca Gusara. Na žalost upravo u ovoj utrci koja je nesumnjivo bila šlager natjecanja vidjeli smo koliko su opravdane bile naše riječi kojima smo izrazili uzdržanost prema trenutnim mogućnostima naših rimenaša. Dobro, naravno nije sramota izgubiti od uveslanog Manovog četverca, ali to sigurno nije četverac koji vrijedi među prvih 12 u svjetskom veslanju. Potencijal Gusarovih veslača na kopnu kao da se u čamcu izgubi! Zanimljivo je pri tome da je pravu prijetnju tijekom utrke Vuji & Co predstavljala nominalno slabija posada “Gusar II” (Maretić, Malbašić, Batinić, Banovac) dok je posada “Gusar I” kojeg su činili braća Skelin, Čavrlj i Šupić za nekih 2-3 dužine čamca ostala na margini borbe prva dva četverca. Nadamo se da je možda razlog njihovom neuvjerljivom nastupu tehničke naravi. Sve u svemu kad se zna da smo u ovoj utrci na djelu vidjeli možda i stožernu snagu ovogodišnje rimen reprezentacije ostajemo zabrinuti. Dodajmo ovome da su jučer iz Rijeke u Split trebali stići i Bogdan i Udovičić  kako bi se s kolegama iz ST i ZD ogledali u 2-. Nisu stigli zbog Bogdanove povrede (upala tetive) koja nas čini još nespokojnijima. Kombiniranje je čarobna formula za izlazak na međunarodnu scenu, to je jedina šansa naših rimenaša!

Idućeg tjedna, ako ovo mušičavo vrijeme dopusti, naći ćemo se opet zajedno, ovaj put u Zatonu. Gosti u Zatonu trebali bi nam biti i veslačice i veslači VK “Glagoljaš” s (iz?) Krka. Dobro nam došli!

Autor: http://www.vkkrka.hr