SPORT Veslanje Ivana Krkljus

Hrvatski veslački klub Vukovar dobio je novoga predsjednika, Sinišu Šijanovića, koji se dugi niz godina bavio veslanjem, a u razgovoru za naše novine pojasnio kako su on, ali i posljednja tri naraštaja u njegovoj obitelji, jako vezani za ovaj sport i to od samih začetaka još daleke 1912.

Sinisa Sijanovic– Moj je djed jedan od utemeljitelja zgrade u kojoj klub trenutno djeluje. Zgrada je izgrađena 1924., a u to vrijeme bio je i jedan od članova upravnog odbora – rekao je Šijanović koji je u djetinjstvu puno vremena provodio s djedom pa se javila ljubav prema veslanju, klubu i Dunavu. 
– Veslanjem se bavim od desete godine života. Bavio sam se aktivno veslanjem dok se danas bavim organizacijskim problemima vezanima uz veslanje i djelovanje kluba – pojasnio je Šijanović.

Osmerci na regati

U klubu ima pedesetak veslača od kadeta do seniora B. 
– Postoje još i veterani koje ne uračunavamo u kategoriju, ali smo otvoreni svima s time što imamo i mogućnost rekreacijskog oblika bavljenja veslanjem – priča Šijanović i tvrdi da je zgrada kluba dobro opremljena te raspolažu s kvalitetnom teretanom, zatvorenom veslaonicom i većim brojem ergometara. 
– S ponosom ističem kako smo od vremena povratka i nakon početnih donacija, koje smo dobivali od veslačkih klubova iz cijele Hrvatske, polako stali na noge i sami počeli kupovati skupu opremu, a rezultati su vidni – kaže Šijanović i naglašava da potpisivanje ugovora s Veleučilištem Lavoslava Ružičke otvara nove mogućnosti jer će privući i veći broj studenata te omogućiti sadašnjim članovima, maturantima, da po završetku srednje škole ostanu i dalje u klubu ako se odluče studirati na veleučilištu. 
– Upravo tim povodom mogu najaviti i dva studentska osmerca, muški i ženski, koji će nastupiti na Kup regati povodom Dana grada Vukovara – rekao je.

Imamo dva perspektivna veslača

Šijanović je s ponosom istaknuo kako se rezultati napornoga rada vide i doveli su do toga da u klubu imaju dva perspektivna veslača koji idu prema vrhunskom veslanju. 
– Jedan je naš sportaš grada Zvonimir Tvorek koji je u posljednjoj godini juniora, a prošle je godine bio u sastavu hrvatske reprezentacije i bio je rezerva na svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Sada su počela izvlačenja normi i tu je izvukao osmo vrijeme na ergometrima na suhim treninzima i ušao je među 10 kandidata za izbor u hrvatsku reprezentaciju – objasnio je Šijanović i dodao kako su na poziv hrvatskog izbornika trener Dubravko Barišić, Zvonimir Tvorek i još jedna perspektivna veslačica Ivana Krkljuš otputovali na pripremni trening u Šibenik gdje će Tvorek veslati u kombinaciji s veslačima iz Krke, dvojac bez kormilara, i nastupiti će u subotu na Kupu Dalmacije gdje će biti ključna četiri dvojca koji su kandidati za ulazak u reprezentaciju. 
– Ove se godine prvi put u svijetu uvodi i olimpijada za juniore koja će se održati u Singapuru krajem kolovoza i Zvonimr Tvorek je jedan od kandidata ako se uspije probiti – izjavio je Šijanović te s posebnim ponosom spomenuo Ivanu Krkljuš koja je prošle godine bila dvostruka prvakinja Hrvatske, a vidi ju kao vrlo uspješnu sportašicu. 

Financiranje kluba

Hrvatski veslački klub Vukovar prošle se godine značajnim dijelom financirao iz gradskog proračuna u iznosu od oko 49 posto ukupnog godišnjeg proračuna kluba koji se kreće između 450.000 i 500.000 kuna. Šijanović je rekao kako su to minimalna sredstva za funkcioniranje kluba i odlaske na natjecanja. 
– Dijelom se financiramo i od iznajmljivanja poslovnih prostora na katu kluba i jednima manjim dijelom preko mjesečnih članarina koje iznose 100 kuna mjesečno – kaže Šijanović te izražava nadu kako će grad odvojiti nešto veća sredstva jer u klubu imaju i jednog trenera veslanja koji je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Veslanje je siguran sport

Šijanović je pozvao sve zainteresirane da se jave u prostorije kluba ili jednom od trenera ako žele postati članovima. 
– Veslanje je naporan i težak sport, ali atraktivan i popularan. Siguran je sport jer novi članovi prvo rade treninge na suhom, obavezno uče plivati jer neplivači ne idu na Dunav, a i svi su veslači pod stalnim nadzorom trenera – rekao je Šijanović napominjući kako u klubu nisu imali značajnijih ozljeda članova. Šijanović je pozvao sve ljude, koji bi na bilo koji način mogli pomoći rad kluba, da uplate financijska sredstva na broj žiro računa 2402006-1100478228.

Autor: Robert Rac/www.vukovarske-novine.com