Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića na zagrebačkom jezeru Jarun održana je 15. sveučilišna trka osmeraca. Na ovom jedinstvenom akademsko-obrazovno-sportskom događaju po prvi put sudjelovala je muška i ženska posada osmerca Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

U okviru međufakultetskog natjecanja nastupilo je 29 posada dok su u međusveučilišnoj trci snage odmjerile sveučilišne ekipe Zagreba, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Pule, Maribora, Novog Sada i naravno Vukovara. Odmah po dolasku u Zagreb vukovarska ekipa posjetila je Rektorat Sveučilišta u Zagrebu gdje je srdačno primljena i pozdravljena od strane prorektora Tonka Ćurka, predsjednika organizacijskog odbora Josipa Đelmiša, izvršnog direktora Veslačkog saveza Zagreba i domaćina regate Josipa Kostelića te svih studenata sudionika regate. Prorektor je potpisao indekse svim studentima kao potvrdu o sudjelovanju na regati. U ime veleučilišta na srdačnoj dobrodošlici i prijemu zahvalio je Dražen Pejić te uručio prigodne poklone prorektoru Ćurku i domaćinu regate Kosteliću. 

 

Na natjecanju muška posada osmerca osvojila je šesto mjesto dok su pravi podvig ostvarile studentice osvojivši treće mjesto. Valja naglasiti da je vukovarskim studentima ovo bilo drugo službeno natjecanje i po prvi puta su veslale na regatnoj stazi u dužini 2.000 metara. Muški osmerac nastupio je u sastavu Domagoj Mandurić, Sven Andrašek, Toni Žulj, Boris Didović, Alen Bekavac, Zlatko Lovaković, Miran Sušnjak, Aleksandar Pupić i kormilar Ivana Nakić. Za ženski osmerac veslale su Ivana Nakić, Antonija Bek, Marina Krnić, Sabina Ferčec, Ana Turkalj, Marija Klaić, Ivana Gubić, Ana Perak i kormilar Ivana Tunjić. Studenti su uspjeh svojih kolegica proslavili kupanjem u Jarunu, a druženje s drugim studentima nastavili su u veslačkom klubu uz roštilj i osvježenje koje su osigurali sponzori. Domaćini su organizirali i završni tulum za sve sudionike u klubu Piranha gdje su se studenti družili do ranih jutarnjih sati. Za dostojno prezentiranje vukovarskog veleučilišta, primjereno ponašanje, a nadasve za ostvareni rezultat treba čestitati svim studentima pa i onim koji su na regatu išli u statusu rezerve (Dino Hribar, Jaroslav Škritek, Ana Klaić i Marko Matanić). U realizaciji ostvarenih rezultata najveće zasluge pripadaju treneru Daliboru Žigiću, koordinatoru za sport vukovarskog veleučilišta Draženu Pejiću kao i dekanu Antunu Pintariću koji je prvi prepoznao ulogu i stvaranje akademskog duha u veslanju kao najstarijeg akademskog sporta u Republici Hrvatskoj.

Autor: S.Đ./www.vukovarske-novine.com