IVANA KRKLJUŠ druga u „C“ finalu Juniorskog Svjetskog prvenstva u veslanju

Regata se održala na provjerenoj veslačkoj stazi u Etonu na jezeru Dorney na kojem se 2005. godine održala regata Svjetskog kupa, a 2006. Svjetsko seniorsko prvenstvo.Ova regata – Svjetsko juniorsko prvenstvo ujedno je probna regata pred predstojeće Olimpijske igre u Londonu.

Na navedenoj stazi naša Ivana nakon  triju trka eliminacija u kojima je zauzela dva puta treće mjesto i jednom prvo izborila je plasman u “C” finale u kojem je osvojila odlično drugo mjesto ( ukupno četrnaesto) na Svjetskom  juniorskom prvenstvu.

Kratak  komentar  Ivaninih utrke.

U prvoj eliminacijskoj utrci koja se održala 04. kolovoza, Ivana je zauzela treće mjesto. Cijelu trku odveslala je taktički, a s ciljem ostvarenja plasmana u repesaž. Prvih tisuću metara nalazila se na četvrtoj poziciji iza veslačice Njemačke, Latvije i SAD-a, da bi potom izbila na treće mjesto koje je zadržala do kraja utrke.Treba napomenuti da dvije prvo plasirane natjecateljice direktno ulaze u daljnja natjecanja a treće plasirane u repesaž, dok ostale ispadaju iz daljnjeg natjecanja.Kasnije utrke će pokazati da je Ivana bila u najjačoj skupini, naime veslačica Njemačke bit će pobjednica Svjetskog prvenstva ,a veslačica Latvije će osvojiti brončanu medalju.

U repesažu (05. kolovoza) starta dosta rezervirano, te nakon 500 metara nalazi se na četvrtom mjestu iza veslačica Italije, Slovenije i Grčke. Sredinom utrke postepeno pojačava, te izbija na treće mjesto, a u zadnjih 500 metara izveslala je najbolje vrijeme u skupini ali ostaje na trećem mjestu iza veslačice Italije i Slovenije. Trećim mjestom  ostvaruje  plasman za  daljnje  izlučno natjecanje za “C” ili “D” finale.

U trećoj utrci (06. kolovoza), a za plasman u “C” finale Ivana ništa ne prepušta slučaju. Od starta izbija na prvo mjesto koje  samouvjereno drži  tijekom cijele utrke sve do cilja. Iza sebe ostavlja veslačice Tunisa, Estonije i Venezuele.

U četvrtoj  utrci (06. kolovoza) “C” finalne skupine Ivana odlično starta te izbija na drugo mjesto koje zauzima tijekom cijele utrke. Zadnji 500 metara  ponovo  odlično finišira izbija na prvo mjesto ali u posljednjim metrima ju prestiže veslačica Grčke, te završava na drugom mjestu ispred veslačica  USA, Tunisa i Estonije.

Iz postignutih vremena koje su iz trke u trku bivala sve bolja vidljiva je njezina dobra utreniranost, psihička i fizička stabilnost koja odlikuje samo najbolje sportaše ali i stručne i iskusne trenere.

Možemo reći da je Ivana Krkljuš bila jedna od “nada” veslačkog sporta na ovom Svjetskom prvenstvu. Podsjetimo se da je ona još mlađajuniorka, tj dvije godine mlađa od većine ostalih natjecateljki, a što u toj dobnoj skupini jako puno znači.

Ukoliko i dalje nastavi sa ovako upornim, predanim ali i teškim radom pod stručnim vodstvom njezina trenera predstoji joj svijetla veslačka budućnost. Za očekivati je još bolje rezultate u daljnjim natjecanjima pa i ostvarenje najviših postolja.

Čestitamo Ivani Krkljuš i njezinom treneru  prof. Damiru Barišiću na ovako vrijednom postignutom rezultatu.

Ivana u “samcu”  bila je jedina ženska posada Hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

U odnosu na ostale hrvatske posade (po rezultatu) je  na trećem mjestu.

Od ostalih hrvatskih posada najbolji plasman ostvario je: Četverac bez kormilara koji je zauzeo šesto mjesto u “A” finalu, zatim Boris Gardijan u samcu koji je zauzeo sedmo mjesto pobijedivši u finalu B.; dvojac na pariće zauzeo je petnaesto mjesto, a  četverac na pariće bio šesnaesti.

 

Rezultati   JW1x s vremenima.