Obilježavanje 100 godina rada i djelovanja HVKV-a

11. svibnja daleke 1912 godine u 18.h u dvorani gradske igračnice „Hotela Grand“ u Vukovaru nekoliko entuzijasta predvođeni gosp. Arturom Mančom osnovali su Veslački klub Vukovar. 

Danas 100 godina poslije u isti sat Hrvatski veslački klub, najstariji sportski kolektiv u gradu slavi svoj zlatni jubilej, sto godina postojanja zahvaljujući nesebičnom radu  generacijskog niza svojih članova i prijatelja kluba.
U punoj dvorani „Hrvatskog doma“ u nazočnosti visokih uzvanika grada, županije i države, predstavnika veslačkih klubova, športskih organizacija, privrednih institucija te članova i prijatelja „Hrvatskog veslačkog kluba“ otpočela je svečana sjednica.

Uvodnom riječju o povijesti kluba nazočnima se obratio predsjednik kluba Prof.dr.sc.Siniša Šijanović dr.med., a dalje kroz povijest kluba vodio nas je glumac Vedran Mllikota.
Voditelj svečanosti bio je  pjevač Miroslav Škoro, a bogat umjetničko kulturni program izvodili su „Pjevački zbor Osnovne glazbene škole i tamburaški sastav pri OŠ Dragutin Tadijanović, Vukovar, pod dirigentskom palicom Maje Dretvić mag.mus.; orkestar sastavljen od akademskih glazbenika,pjevači Miroslav Škoro i Branko Čulić.
Multimedijskom prezentacijom fotografija i filmskih zapisa iz povijesti kluba upotpunjena je svečanost.
Po završetku nazočnima su se obratili visoki uzvanici te predstavnici veslačkih klubova kojima su potom uručene plakete HVKV-a koje je osmislio prof. Brane Crlenjak.
Posebna nam je čast što su manifestaciji nazočili ministar prosvjete i sporta Doc.dr.sc. Željko Jovanović  i ministar hrvatskih branitelja i izaslanik Predsjednika Republike Predrag Fred Matić brg.
Sve nazočne  dojmili su  topli i nadasve govori iz srca gradonačelnika Vukovara teologa  Željka Saboa i direktora „Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže“ prof. Vlahe Bogišića.
Svim nazočnima uručene su „Monografije veslačkog kluba“ čije uređivanje su potpomogli djelatnici  „Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže“.
Svečanost je nastavljena u svečanoj dvorani dvorca Eltz gdje su dodijeljene plakete zaslužnim članovima, prijateljima kluba, sponzorima i institucijama.
Zahvaljujemo svim izvođačima koji su svojim nastupom uveličali proslavu ovog zlatnog jubileja kao i svim gostima koji su joj nazočili.
Ujedno se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u dosadašnjem radu u svakom pogledu i mogućnosti obilježavanje ovog zlatnog jubileja.
Ispričavamo se svim onima koje smo eventualno ispustili spomenuti u monografiji a bez ikakve loše namjere.

O svečanoj sjednici mžete čitata u Glasu Slavonije. i Večernjem listu
a glazbu ADIEMUS s svečane sjednice  možete poslušati ovdje
http://www.youtube.com/watch?v=iWRqHeP2zQ0&feature=youtube_gdata_player
a NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU ovdje
http://www.youtube.com/watch?v=OHa9Gjk6MFE&feature=youtube_gdata_player