Prvenstvo Republike Hrvatske 2013.

Veslačice i veslači HVKV-a sa Prvenstva RH-a kući su se vratili sa dvije zlatne, dvije srebrne te jednom brončanom medaljom. No počnimo od početka. 

U Petak su se vozile  eliminacijske utrke (polufinalne i četvrt finalne).
Na Jarunsko jezero prvi su izašli četverci na pariće za juniore B (4xJMB).
Veslali su u jačoj skupini, stigli četvrti te izborili plasman u B finale.
Dvojac na pariće za juniore A  (2xJMA) ostvario je nešto bolji plasman u svojoj kvalifikacijskoj skupini, treće mjesto ali nedovoljno za A finale. Šteta, od njih smo i ovaj put očekivali više.
Potom je na stazu u najtežoj veslačkoj disciplini (psihički i fizički) samcu za juniore A (1xJMA) izašao naš reprezentativac Mato Brant te uvjerljivo stigao prvi. U konkurenciji šesnaest samaca postigao je najbolje vrijeme i time najavio borbu za zlatnu medalju.
Ivana Krkljuš, naša dugogodišnja (juniorska) reprezentativka u kvalifikacijskoj utrci samica ali u kategoriji seniorki (1xSW) trećim mjestom ostvarila plasman u A finale.
Uveslani dvojac na pariće za kadete A (2xKMA) zbog sportske nesreće (tijekom utrke ispalo im je veslo iz vilice) stigao je četvrti pa će sutra (u subotu) kroz repesaž tražiti svoju priliku za ulazaka u A finale. Treba napomenuti kako imaju veoma jaku konkurenciju u dvadeset (20) ekipa.
Četverac na pariće za kadete A (4xKMA) u stigao je četvrti, te će kao i dvojac na pariće šansu za plasman u A finale tražiti kroz repesaž. U četvercu je također velika  konkurenciji u prijavljenih devetnaest (19) posada.
Vremenske prilike, bolje reći ne prilike bile su tijekom veslačkih natjecanja. Kiša,tuča i hladan bočni kontra vjetar dodatno su otežavali veslanje svim natjecateljima.
Subota je osvanula sunčana. Jutro je bilo hladno i cijeli dan puhao je slab do umjeren bočni kontra vjetar.
Prije finalnih utrka veslale su se repesaži za kadete.
Kako smo i očekivali dvojac na pariće  (2xKMA) Marin Miletić i David Vidaković prvim mjestom plasirao se u A finale, dok se četverac na pariće za kadete A (4xKMA) Petar Tomičić, David Marelja, Mihael Kolar, Borna Kovačev  trećim mjestom morao zadovoljiti plasmanom u B finale.
Četverac na pariće za juniore B(4xJMB) Luka Namačinski, Jan Szabo, Hrvoje Car, Branimir Marinović, prvim mjestom u B finalu, ukupno sedmi mjestom zasigurno je ispunio trenerska očekivanja, a što ne možemo reći za dvojac na pariće  za juniore A (2xJMA) Harald Brandt i Kristian Matej Ivanković. Četvrtim mjesto u B finalu, ukupno desetim ne zadovoljavaju s obzirom na potencijale koje posjeduju.
Ali zato je stariji brat Brandt, Mato u finalnoj A utrci samaca za juniore A (1xJMA) pokazao tko je najbolji juniorski reprezentativac. U samouvjerenoj utrci od starta do cilja dominirao i samouvijereno sa sigurnom prednosti više od 3 sekunde stigao prvi ispred kolege iz reprezentacije veslača Jadrana iz Zadra i Mornara iz Splita, te donio našem klubu prvu zlatnu medalju na ovom natjecanju. Bravo Mato.

 

U samcu za seniorke (1xSW) naša Ivana Krkljuš pomutila je računice starijim kolegicama. Nadali smo se plasmanom na treće ili pak četvrto mjesto, ali Ivana nas je i ovaj put obradovala. Osvajanjem drugog mjesta i to sa uvjerljivom razlikom ispred veslačice Jadrana iz Rijeke sve nas je oduševila. Prva je bila veslačica Trešnjevke, Marcela Milošević.
Dvojac na pariće za seniore (2xSM) Marko Kunac i Luka Kolar stigli su šesti. Peto mjesto od veslača Korane izgubili su u zadnjim zaveslajima za 45 stotinki sekunde; dok su sedmi bili veslači Mornara iz Splita. Ova posada pokazuje svoj potencijal i ukoliko budu imali volje, u budućnosti mogu polučiti dobre rezultate.
Poslije podne vozile su se kvalifikacijske utrke za finalne utrke koje će se održati sutra (u nedjelju). Naši veslači veslali su u tri discipline  ali je samo dvojac na pariće za kadete A (2xKMA) izborio plasman u A finale.
U četvercu sa kormilarom za juniore B (+4JMB) veslali su: Luka Namačinski, Hrvoje Car, Stjepan Miličić i Domagoj Džalto, a u disciplini četverca na pariće za juniore A (4xJMA) Harald Brandt, Kristian Matej Ivanković, Hrvoje Džalto i Branimir Marinović.
U Nedjelju vrijeme je bilo vrlo slično kao i u subotu.Sunčano, toplo sa slabim bočnim kontra vjetrom.
Prvo su naše veslačice četverca na pariće za kadetkinje A (4xKWA) Matilda Sabljak, Katarina Bataković, Stella Sablić, Magdalena Kalazić  drugim mjestom iza veslačica Trešnjevke osvojile srebrne medalje.
U disciplini samica za juniorke A (1xJWA) Ivana Krkljuš ponovno je pokazala da je kraljica ove discipline.
Snažnim, čistim i dugim zaveslajima Ivana je prva od starta do cilja. Okitila se zlatnom medaljom te je po šesti put prvakinja Republike Hrvatske i to u najtežoj veslačkoj disciplini samaca. Vjerojatno je i u tom pogledu rekorderka.
Na kraju regatnog dana dvojac na pariće za kadete A (2xKMA) Marin Miletić i David Vidaković poslije eliminacijskih utrka u petak i subotu (kako smo već pisali) startao je u A finalu u borbu za odličja. Uveslana i utrenirana posada hrabro je startala u borbu za najviše mjesto. Od starta su zauzeli prvo mjesto ali su tijekom trke prvu poziciju morali prepustiti fizički jačoj posadi VK Croatije, da bi nažalost iscrpljeni u zadnjim zaveslajima stigli treći, 29 stotinki iza posade VK Jaruna. Treće mjesto i brončana medalja u državi sjajan je rezultat. Ova posada iskazuje potencijal i u budućnosti, naravno uz daljnji marljivi rad.
Čestiamo svim našim veslačima na postignutim rezultatima.
Moramo spomenuti i naše marljive trenere  Damira Barišića i Krešimira Djalte koji su svojim stručnim i ne sebičnim radom doprinijeli ovako dobrim rezultatima naših posada, a na regati su i više od trenera, jer skrbe o smještaju i prehrani veslača, te putu i prijevozu čamaca.
U ukupnom poretku na Prvenstvu RH u konkurenciji 27 kluba, HVKV-e zauzeo je:
– drugo (2) mjesto u kategoriji kadeta A;
– deseto (10) mjesto u kategoriji juniora A i seniora;
– sveukupno jedanaesto (11) mjesto.
Ovo su više nego zapaženi rezultati za jedan uvjetno “mali” klub.