XII REGATA SV.FILIPA I JAKOVA I IV REGATA VKMF 2015.

XII regata sv. Filipa i Jakova, ujedno IV regata “Veslačkog kupa Miljenko Finderle”, u organizaciji našega kluba, HVS i VSZ , uz pokroviteljstvo Grada Vukovara  i prigodom obilježavanje  Dana Grada Vukovara održala se u našem gradu sa središnjim događanjem ispred Veslačkog doma.

Intoniranjem himne, odavanjem počasti minutom šutnje za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, a napose trideset i dva člana našeg kluba, započela je ova sportska manifestacija. Uvodnom riječju obratio se tajnik HVKV-a Berislav Vrančić, a pozdravnim govorima predsjednik kluba Siniša Šijanović te saborski zastupnik Zvonko Milas. Božju blagoslov zazvao je gvardijan Vukovarski fra Ivica Jagodić, a gradonačelnik Grada Vukovara, ujedno i član kluba Ivan Penava, prigodnim obraćanjanjem svim nazoćnima zaželio dobrodošlicu i sportsko natjecanje, te službeno otvorio regatu.

Na regati je nastupilo sedam klubova, članica kupa u dvadeset i dvije discipline, sa 200 veslačica i veslača. Posebno pozdravljamo veslački klub “Glagoljaš” sa otoka Krka, koji je prevalio dalek put u ovim teškim financijskim vremenima ne bili se natjecao na našoj regati.

Na regati kadeti su veslali na stazi od 500 m, a sve ostale kategorije na 1000 m. 
Naš klub nastupio je u dvanaest disciplina sa dvadeset i četiri veslačice i veslača, u svim dobnim uzrastima, te ukupno zauzeo četvrto mjesto.
Pojedinačno smo osvojili jedno prvo, tri druga, jedno treće, tri četvrta, jedno peto, dva šesta, i jedno sedmo mjesto.
Napomenimo kako u memorijalnoj utrci četverca bez za juniore A, koja se vesla u čast našim poginulim veslačima u Domovinskom ratu, naša posada zauzela je drugo mjesto. Prvo im je izmaklo ponajviše zbog gubljenja pravca, a što je posljedica ne uveslanosti i prevelike želje za pobjedom. Pobjednici memorijalne utrke je posada Trešnjevke iz Zagreba. 
Prvo mjesto za HVK osvojio je naš proslavljeni veslač Mato Brandt, u disciplini samaca za seniore A. 
Drugo mjesto osvojila je posada: giga četverca sa kormilarom kadete u sastavu Filip Vuković, Ivan Drobac, Tomislav Varga, Bruno Sekulić i kormilar Gabrijel Karaula;  četverac bez za juniore A, u kojem su veslali Mihael Kolar, Stjepan Miličić, Ivan Vodopić i Branimir Marinović,  te dvojac na pariće za seniore A u sastavu Marko Kunac i junior Branimir Marinović
Treće mjesto zauzeo je četverac na pariće za kadete u sastavu Lovro Benaković, Matko Gašparić, Stjepan Sekulić i Domagoj Jaman.  
Četvrti je bio dvojac na pariće za kadete u sastavu Aleksandar Čukelj i Danijel Jakovac;  samac za kadete Ivan Kolar, te  Marijana Bataković u samcu za juniorke A.
Peta  je bila Katarina Bataković u samcu za kadetkinje. 
Šesto mjesto zauzela je Matilda Sabljak u samcu za juniorke B,  te  Domagoj Džalto u samcu za juniore A.
Sedmi su stigli Andrija Dinješ i Matej Jelić u dvojacu na pariće za juniore A.
Nakon dosadne kiše koja je padala cijelu noć i cijelo prije podne vrijeme se ipak popravilo. Bilo je polu oblačno sa sunčanim razdobljima i umjerenim do jakim mit vjetrom.
Trke su protekle bez većih poteškoća izuzev utrke samaca za juniore A u kojoj je došlo do prevrtanja veslača Croatie u samom cilju i memorijalne utrke četveraca bez u kojem je naša posada uslijed (već spomenutog) gubljenja pravca i ne slušanja suca slomili vilicu na veslu.
Veslači su nastupali pod stručnim vodstvom trenera Damira Barišića i Krešimira Džalte.
HVKV se i ovaj put pokazao kao dobar organizator i domaćin, nesebičnim radom svojih članova i prijatelja.
Čestitamo svim veslačicama, veslačima, trenerima i roditeljima na postignutim rezultatima.