O.I. RIO 2016.

13.08.2016.
DAMIR MARTIN DAMŠO – SREBRO ZLATNOG SJAJA

Dosada neviđena utrka koja nas je sve ostavila bez daha. Bojim se da netko od naših (starijih bivših veslača) nije dobio infarkt. Nakon ove utrke svaka riječ je suvišna. Zapljusnuo nas je val emocija i oduševljenja koji i sada dok pišem ponovo me oduzima. Po proglašenju rezultata javio se u nas i osjećaj ljutnje jer su naš Damir Martin i Novo Zelanđanina  Mahe Drysdal postigli isto (u veslanju mjerljivo) vrijeme 6:41.34  i najpoštenije je da su dijelili prvo mjesto. Ali taj osjećaj brzo nas je napustio čim smo ponovno ugledali Damira a pogotovo čuli njegove skromne riječi kojima je osvojio cijeli svijet. Veliki na djelu a jednostavan i otvoren u naravi.

Od starta veslao je fenomenalno. Svojim savršenim zaveslajima i pri manjem tempu bio je ispred od sebe rastom viših  Mahea i Syneka. Djelovao je sigurno i moćno. Sklad zaveslaja i disanja bio je perfektan. Prvi na 500. Prvi i na 1000 metara. No znali smo da kriza mora doći samo smo se pribojavali kolika će biti i hoće li ju iskoristiti Mahe i, ili Synek.
Na 1500 svojim dugim “plugaškim” zaveslajima Mahe izbija na vodeću poziciju. Ali to ne traje dugo. Naš Damir “vraća” se u utrku za prvo mjesto. Diže tempo i u svom svojstvenom finišu sustiže Mahea a po viđenom i prestiže. Ovakvu utrku, borbenost, psihičku stabilnost, voljnost nismo do sada vidjeli i to u najtežoj disciplini gdje si prepušten samom sebi, kada ti se u glavi tijekom trke, napora i boli motaju svake misli,  Damir Martin je uspio sve prevladati. Bravo, bravo, Damire s tobom se ponosi cijela nacija. Čestitamo i tvom veslačkom treneru (ujedno i izborniku) Srećku Šuku , kondicionim trenerima i cjelokupnom timu. Posebno čestitamo ponosnim roditeljima Bori i Bubi koji su također bili veslači i čija je podrška nemjerljiva. Žalimo što više među nama nije deda Buco, veslač, trener i predsjednik HVKV-a,  koji bi se neizmjerno radovao rezultatom unuka Damira.
Još jednom hvala ti na zadovoljstvu koju si nam pružio a tvoju trku kojom si ušao u veslačku povijest zasigurno ćemo bezbroj puta gledati.
Nakon tolikog rada i odricanja zaslužio si veliki odmor. Uživaj u ostvarenom velikom uspjehu.
Očekujemo te kao počasnog gosta na našem veslačkom maratonu a kojeg je ujedno i pokretač tvoj otac.

Poredak – Samac 
1. Novi Zeland – Mahe Drysdale  6:41.34
2. HRVATSKA – Damir Martin      6:41.34
3. Češka        – Ondrej Synek       6.44.10

 

11.08.2016.
BRAĆA SINKOVIĆ – OLIMPIJSKI POBJEDNICI

Martin i Valent  Sinković donijeli su hrvatskoj prvu zlatnu olimpijsku medalju od samostalnosti. Ostali su nepobijeđeni nakon uzastopnih tridesetak utrka. U veslačkom svijetu jedino Sinkovići i Novo Zelanđani u dvojcu bez su tako dugo nepobjedivi.
Tako dugo biti u vrhu pribojavali smo se kako ne bi na kraju bio dvosjekli mač. Naime uz braću Sinković posade Novog zelanda, Australije i Njemačke na regatama svjetskog kupa bili su finalisti i osvajači medalja ali su u polufinalu posustali i nisu ni plasirali u A finale.
Braća Sinković kao i u svim dosadašnjim utrkama u startu su iskočili naprijed kako bi kontrolirali utrku. Prvi su na prolazu 500 i 1000 metara ali već nakon prvog prolaza bilo je vidljivo kako je brzina čamca Litvanaca veća i kako će sustići našu braću. To se i ostvarilo te na prolazu 1500 izbijaju na prvu poziciju. Na 1700 metara braća Sinković dižu tempo i u furioznom finišu svojim tehnički savršenim zaveslajima stižu prvi i osvajaju toliko željnu zlatnu medalju, nakon osvojene srebrne u četvercu na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom.
Bravo. Ušli ste u veslačku i cjelokupnu sportsku povijest.
Čestitke i cijelom timu a posebice treneru Nikoli Braliću koji je u prošloj godini proglašen prvim svjetskim veslačkim trenerom.

Poredak – dvojac na pariće
1. HRVATSKA – Martin Sinković, Valent Sinković        06:50.28
2. Litva –        – Griskonis Mindaugas, Ritter Saulius    06:51.39
3. Norveška   – Borch Kjetl, Tufte Olaf                        06:53.25

 GŠ.