World rowing under 23.

19/23.07.2017.

MATO BRANDT I LUKA BARIČEVIĆ ŠESTI NA SVIJETU

Na svjetskom veslačkom prvenstvu za mlađe seniore (do 23 godine) koje se održalo u Bugarskom gradu Plovdivu, naš Mato Brant u dvojcu na pariće s zadraninom Lukom Baričevićem (članom HVKMladost Zagreb) šestim mjestom ostvario je svoj do sada najbolji rezultat na svjetskoj veslačkoj sceni.
Posada je to dva velika individualca koja su se tijekom godine međusobno nadmetala u samcima a sada su zajedno lovili plasman u A finale.
U velikoj svjetskoj konkurenciji 22 posade dvojaca na pariće, poslije tri eliminacijske utrke naša posada doveslala je do toliko željenog prvog A finala.
Poslije trećeg mjesta u prvoj kvalifikacijskoj utrci svoj daljnji plasman izborili su prvim mjestom u izvrsno odveslanom repesažu. Iza njih ostale su posade veslačkih sila Njemačke, Danske, Amerike i Kanade.

Polufinalnu utrku odveslali su taktički. Prvi dio rezervirano da bi u drugom dijelu “eksplodirali” i probili se na treće mjesto s kojim su ostvarili plasman u A finale. Prva je bila posada Engleske a druga Bugarske.
U A finalu startali su odlično. Izbili na prvo mjesto ali ne zadugo. Tijekom utrke brzina čamca je u odnosu na konkurenciju slabila te su se na kraju morali zadovoljiti šestim mjestom. Prva je bila posade Engleske, druga Francuske a treća Litve.
Napomenimo kako je ova posada ujedno najbolje plasirana Hrvatska posada na prvenstvu. 
Ovo je povijesni rezultat za naš klub. Klub je čekao 40 godina od plasmana veslača u A finale svjetskog prvenstva. Podsjetimo se, daleke 1977.godine na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Tampereu, Finska,  Anđel Zdravko u četvercu bez za juniore bio je također šesti.
Mato Brandt je prvi seniorski veslač HVKV-a plasiran u A finale svjetskog prvenstva. Prošle godine Mato je na svjetskom prvenstvu U23 veslao u posadi četverca bez u kojoj je u B finalu zauzeo peto mjesto, ukupno jedanaesto. I kao junior nastupao je na svjetskim i europskim prvenstvima. 
Ovaj značajan rezultat plod je nadasve dugog i napornog rada veslača ali i njihovih trenera.
Veliki ulog ima naš i Matin trener Damir Barišić.
Čestitke Mati Brantu i Luki Baričeviću. Nadamo se da će te nas i nadalje počastiti svojim zapaženim rezultatima.

GŠ.