Izvješće sa 14. Vukovarskog veslačkog maratona 2017.

02.10.2017.

U subotu 30.09.2017. održan je tradicionalni četrnaesti po redu Vukovarski veslački maraton i to na staroj dionici od 36 km od Vukovara do Iloka. Maraton se održava u čast osnutak 204. Vukovarske brigade i naša 32 poginula člana u obrani Vukovara i Republike Hrvatske.

Kao po običaju prije starta utrke uslijedilo je svečano otvaranje u nazočnosti predstavnika Grada, Županije i Ministarstva hrvatskih branitelja. Poslije intoniranja himne Republike Hrvatske minutom šutnje odana je počast našim poginulim članovima. Prigodnim riječima nazočnima obratili su se predsjednik kluba Siniša Šijanović. U srdačnom pozdravu svim nazočnima izrazio je i zahvalu sponzorima Gradu Vukovaru, gradskim poduzećima Vodovodu grada Vukovaru, Komunalcu Vukovar i VURI- Vukovarskoj razvojnoj agenciji i Red bull-u koji je donirao energetske napitke natjecateljima. Posebnu zahvalu uputio je pokrovitelju i sponzoru Ministarstvu hrvatskih branitelja sa željom za daljnjom suradnjom. Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i grada Vukovara, dogradonačelnik Marijan Pavliček pozdravio je sve nazočne i zaželio im dobrodošlicu. Istaknuo je stoljetnu tradiciju kluba te naposljetku obraćanja proglasio 14. Vukovarski veslački maraton otvorenim. Božji blagoslov svim natjecateljima zazvao je fra Slavko Milić župnik župe sv.Josipa radnika u Vukovaru. 
Vrijeme je bilo sunčano, toplo za ovo doba godine ali sa istočnim “kontra” vjetrom koji je već na startu stvorio valove. Nešto poslije 12.h uslijedio je pojedinačni start dvanaest posada osmeraca u razmacima od približno jedne minute. Suci u četiri glisera podijeljeni su tako da svaki prati približno tri posade a za potrebe spašavanja angažirana je i ekipa HGSS-a. Regulaciji prometa na Dunavu bila je u nadležnosti Policije i Kapetanije Vukovar. S obzirom na uvjete na vodi ovako obimna i dobra organizacija pokazala se opravdanom. Prva posada “Bleđani 2017” već nakon prvih prijeđenih 6 km, u neposrednoj blizini Vučedola morala pristati kako bi izbjegla potonuće. Poslije prisilnog kupanja i izbacivanja vode nastavili su dalje. Suci su usmjerivali posade na lijevi stranu Dunava na kojoj su valovi bili nešto manji. Snažan kontra vjetar i valovi iziskivali su dodatnu snagu posadama.  Iako su nam ćudi Dunava poznate ovo je za sve nas jedno veliko iskustvo iz kojeg ćemo izvesti zaključke kako bi smo u buduće sigurnosne mjera podigli na još veću razinu.  Od dvanaest osmeraca tri posade su se potopile. Osmerac “Izole” iz Izole, “Iktusa iz Osijeka koji je utrku završio s pet veslača te neposredno pred cilj posada HVK Marina Kaštele koja je doplivala do cilja. Ukupni pobjednik 14. Vukovarskog veslačkog maratona je veteranska “D” ekipa VK “Croatie” iz Zagreba u vremenu 2.00:38. Druga je domaća posada HVK “Vukovar” iz Vukovara s vremenom 2.01:11,  treća posada VK “Zagreb” Zagreb  s vremenom 2.02:19. Ekipa domaćina pobjednik je u svojoj, “Otvorenoj” kategoriji. Posada HVKV veslala je u sastavu Branimir Marinović, Kristijan Matej Ivanković, Filip Sušac, Luka Benaković, Harald Brandt, Mato Brandt, Fran Baumgertner, Luka Kolar i kormilar Domagoj Džalto,.
Uobičajeno je kako sve posade koje izveslaju maraton svojevrsni pobjednici. Za ovaj maraton ta tvrdnja je više nego potvrdna.
Poslije napornog maratona uslijedio je svečani ručak u hotelu “Dunav” u Iloku nakon kojeg proglašenje pobjednika i dodjela medalja i pehara. Ceremonijal proglašenja vodio je predsjednik Šijanović i novinar Davor Lončarić ,otac poznate zlatne braće sa svjetskog juniorskog prvenstva. Zahvaljujemo VK “Neptuna” iz Dubrovnik na prigodnom poklonu.
Naposljetku predsjednik se zahvalio svim posadama na sudjelovanju te pozvao na 15. Veslački maraton 2018. godine.
Ovdje možete vidjeti; startnu listu, obrađene podatke _start, obrađene podatke_cilj, zbirni poredak.
U galeriji fotografija možete vidjeti mnoštvo fotki.

G.Š.