IZVJEŠĆE SA 15. VUKOVARSKOG VESLAČKOG MARATONA

29.10.2018.

U subotu 29.09.2018. održan je tradicionalni 15. po redu Vukovarski veslački maraton i to na dionici dugoj 34 km od Vukovara do Iloka. Maraton se održava u spomen na osnutak 204. Vukovarske brigade i 32 poginula i nestala člana Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar u obrani Vukovara i Republike Hrvatske u domovinskom ratu. Ovom prigodom posebno zahvaljujem pokrovitelju i sponzoru Ministarstvu hrvatskih branitelja, a ove smo godine uvršteni u službeni protokol obilježavanja 27. obljetnice osnivanja 204. vukovarske brigade.

Po običaju prije starta utrke uslijedilo je svečano otvaranje u nazočnosti predstavnika Grada, Županije i Ministarstva hrvatskih branitelja. Poslije intoniranje himne, minutom šutnje odana je počast poginulim i nestalim braniteljima. Prigodnim riječima nazočnima se obratio tajnik kluba Božo Dinješ. U pozdravnom govoru nazočnima, izrazio je i zahvalu sponzorima Ministarstvu hrvatskih branitelja, Memorijalnom centru domovinskog rata Vukovar, Gradu Vukovaru, gradskim poduzećima PPD-u, Komunalcu Vukovar, Vukovarskoj gospodarskoj zoni i Red bull-u, koji je donirao energetske napitke natjecateljima.

Nakon obraćanja Izaslanika gradonačelnika grada Vukovara, zamjenika gradonačelnika gospodina Marijana Pavličeka, nazočnima se obratio Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,  ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, gospodin Krunoslav Šeremet, te je nakon prigodnih riječi obraćanja proglasio 15. Vukovarski veslački maraton otvorenim.
Božji blagoslov svim natjecateljima zazvao je župnik i gvardijan župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić
Vrijeme je bilo povoljno za veslanje uz slabiji sjeverni vjetar koji maratoncima nije pravio smetnje.
Utrku su pratili suci u četiri glisera,  a za potrebe spasilačke službe angažirana je i ekipa HGSS-a. Regulaciji prometa na Dunavu bila je u nadležnosti Policije i Kapetanije Vukovar.

Kao i svaki maraton, sama utrka je bila iznimno zahtjevna, ali maratonci su pokazali iznimnu spremnost, borbenost i izdržljivost.
Na ovogodišnjem maratonu nastupilo je 11 osmeraca, iz Zagreba, Splita, Metkovića, Dubrovnika, Kaštela, Zadra, Izole i domaćina Vukovara.
Natjecali su se u kategoriji gradova, veterana i otvorenoj kategoriji.
Ukupni pobjednik 15. Vukovarskog veslačkog maratona i pobjednik otvorene kategorije je kombinirana posada VK Croatia i HVK Mladost iz Zagreba u vremenu 1:48:28.
Pobjednik kategorije gradova je domaća posada HVK “Vukovar” iz Vukovara s vremenom 1:56:17.
Pobjednik u kategoriji veterana je kombinirana posada VK Iktus VK Jarun VK Mladost i HVK Vukovar s vremenom 1:51:46.
Poslije napornog maratona uslijedio je zajednički ručak u hotelu “Dunav” u Iloku, proglašenje pobjednika i dodjela odličja.
Rezultate po kategorijama možete vidjeti ovdje: Otvorena, Gradovi, Veterani, Zbirni.

DB.