IZVJEŠĆE SA 16. VUKOVARSKOG VESLAČKOG MARATONA

28.09.2019.

U subotu 28.09.2019. održan je tradicionalni šesnaesti po redu Vukovarski veslački maraton od Vukovara do Iloka. Maraton se održava u čast osnutak 204. Vukovarske brigade i naša 32 poginula člana u obrani Vukovara i Republike Hrvatske. Izabrana delegacija položila je vijenac i upalila lampaše podno križa na ušću Vuke u Dunav.
Kao po običaju prije starta utrke uslijedilo je svečano otvaranje u nazočnosti predstavnika Grada, Županije i Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Poslije intoniranja himne Republike Hrvatske minutom šutnje odana je počast našim poginulim članovima. Prigodnim riječima nazočnima obratio se tajnik kluba Božo Dinješ, jer je predsjednik Siniša Šijanović bio spriječen iz zdravstvenih razloga. U srdačnom pozdravu svim nazočnima izrazio je i zahvalu sponzorima i pokroviteljima, Gradu Vukovaru, gradskim poduzećima Vodovodu grada Vukovaru, Komunalcu Vukovar i VURI- Vukovarskoj razvojnoj agenciji, Gospodarskoj zoni Vukovar, Vukovarskom pivu i drugima. Posebnu zahvalu uputio je pokrovitelju i sponzoru Ministarstvu hrvatskih branitelja sa željom za daljnjom suradnjom. Skupu se sa prigodnim riječima obratio Krunoslav Šeremet, ravnatelj MCDR Vukovar te dogradonačelnik Marijan Pavliček koji je ujedno i otvorio maraton. 
Vrijeme je bilo sunčano, toplo i bez vjetra, gotovo idealno za veslanje. Jedino je niski vodostaj Dunava zahtijevao strogo pridržavanje plovnog puta. U 12.h uslijedio je start osam osmeraca podijeljenih u dvije grupe koje su pratili suci u trima glisera te ekipa HGSS-a za potrebe spašavanja. Regulaciji prometa na Dunavu bila je u nadležnosti Policije i Kapetanije Vukovar.
Niski vodostaj Dunava vremenski je produžio maraton tako da najbržoj ekipi, ukupnom pobjedniku za 36 km potrebno je bilo vrijeme od  1 h 50 min i 42 sekunde a najsporijoj ekipi 2 h, 13 minuta i 23 sekunde.
Sve ekipe sretno su stigle u cilj.

Ukupni pobjednik i pobjednik u otvorenoj kategoriji je posada VK Croatie iz Zagreba. U veteranima najbrža je bila kombinirana posada Mladosti-Mornara_Vukovara i Zagreba u kojoj su veslali i naši svjetski veteranski prvaci Krešimir Džalto i Mirko Benaković , dok je u kategoriji gradova pobijedila naša ekipa Grada Vukovara koja je stazu od 36 km izveslala u vremenu 2 h, 00 min i 42 sekunde. Ekipa Grada Vukovara veslala je u sastavu: Juraj Miličić, Stjepan Miličić, Matko Gašparić, Matej Vukić, Ivan Kolar, Filip Marošićević, Filip Sušac, Mato Brandt i kormilar Mihaela Mihaljević. 
Poslije napornog maratona uslijedio je druženje u veslačkom domu uz prigodni domjenak te proglašenje pobjednika i dodjela medalja i pehara. Ceremonijal proglašenja vodio je naš dragi prijatelj, novinar i svjetski veteranski veslački prvak i sudionik ovog maratona Branko Kuzele na čemu mu se zahvaljujemo. 
Zahvaljujemo se svim posadama na sudjelovanju i te ih pozivamo dogodine na 18. Vukovarski veslački maraton.
Ovdje možete vidjeti; Rezultate po grupama i ukupne.   GRADOVI , OTVORENA, VETERANI i ZBIRNO.
Fotke pogledajte u galeriji.

GŠ.