Održan 17 Vukovarski veslački maraton

28.10.2020.

Hrvatski veslački klub „Vukovar“ 26. rujna 2020. godine bio je organizator i domaćin „17. Vukovarskog veslačkog maratona“ koji se vesla na stazi dugoj gotovo 36 kilometara od Vukovara do Iloka. Ova već tradicionalna manifestacija je najduža utrka osmeraca u Republici Hrvatskoj, a idejni začetnici maratona htjeli su kroz izuzetno tešku utrku veslača odati počast i pijetet svim poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu, uz posebni pijetet prema 32 člana kluba koji su svoje živote položili na oltar domovine. Datum održavanja nije nasumično odabran već se uvijek odabire najbliža subota obljetnice osnivanja legendarne 204. Vukovarske brigade koja je osnovana 23. rujna 1991. godine.

Unatoč narušenoj situaciji zbog COVID-19 virusa, 17. Vukovarski veslački maraton ponovo je uspio ujediniti Hrvatsku. Tako su nastupile posade iz Dubrovnika, Metkovića, Zadra, Rijeke, Zagreba, Osijeka i naravno ekipa grada domaćina. Od ukupno 10 prijavljenih posada, 3 posade su veslale u kategoriji veterana, 4 u otvorenoj kategoriji i 3 u kategoriji Gradova.


U kategoriji veterana pobjedu je odnijela posada sastavljena od kombinacije klubova Zagreb-Vukovar-Croatia s ukupnim vremenom 1:49:16 (sat:minute:sekunde), a u kojoj boje kluba je predstavljao trener i aktivni veteran Krešimir Džalto. Drugo mjesto pripalo je veteranskoj posadi VK „Jadran Rijeka“ (2:00:45) i treće mjesto veteranima VK „Neptun“ iz Dubrovnika s ukupnim vremenom 2:06:09. 

U otvorenoj kategoriji nadmoćnu pobjedu odnijela je posada VK „Croatia“ s ukupnim vremenom od 1:49:16 i samim time osvojila pehar ukupnog pobjednika, zatim drugo mjesto pripalo je posadi VK „Jarun“ (1:57:07),  treće VK Zagreb (2:01:18), i četvrto VK „Jadran Zadar“ (2:04:39). Uz napomenu da posada VK „Jadran Zadar“ bila sastavljena od 8 mladih veslačica. 

U kategoriji gradova u tijesnoj utrci prvo mjesto pripalo je gradu Osijeku (1:50:19), drugo mjesto gradu Vukovaru (1:52:06) i treće mjesto Gradu Metkoviću (2:05:10).  Boje Grada predstavljali su veslači: Mato Brandt, Karlo Sedlar, Juraj Miličić, Ivan Kolar, Filip Marošičević, Matko Gašparić i Matej Vukić uz mladu kormilarku Mihaelu Mihaljević.

Nakon završetka maratona u ime kluba kao organizatora obratio se mladi predsjednik Luka Kolar koji je svima zahvalio na dolasku i održavanju ove manifestacije na visokoj razini. Za sigurnost veslača tijekom cijelog maratona brinula je HGSS i Hrvatska policija.

Nakon dodjele medalja i pehara, skupu se obratio tajnik Kluba Filip Sušac i proglasio maraton završenim. 

Tekst preuzet sa stranice HRV-a.