Hrvatsko veslačko prvenstvo za juniore i kadete 2023. godine

Hrvatsko veslačko prvenstvo za juniore i kadete, održano od 30. lipnja do 2. srpnja na Jarunu u Zagrebu, završeno je s velikim uspjehom za mlade veslače koji su sudjelovali u ovom natjecanju. Iako se ove godine nisu okitili medaljama, njihov trud i treninzi dobar su temelj za slijeću godinu kada ih je većina starija godina u svojoj starosnoj kategoriji. 

Ukupno osam posada, predstavljajući različite dobne kategorije, predstavilo se na ovogodišnjem prvenstvu, a svaka od njih uložila je izuzetan napor kako bi postigla što bolje rezultate, koje prenosimo u nastavku.

U skif za mlađe kadete nastupio je Alen Pakter te osvojio ukupno 8.mjesto, a u skifu za mlađe kadetkinje nastupila je Leona Kerek te se tijekom utrke na nesreću prevrnula i nije završila utrku. Četverac na pariće za kadete u sastavu Ilija Sabljić, Mateo Novak, Ivan Bella Janković, Josip Šeremet osvojio je ukupno 12. mjesto, dok je četverac na pariće kadetkinja u sastavu Iva Paulić, Tara Ostojić, Ivana Građanski, Mia Smolčić osvojio ukupno 5. mjesto. U juniorskoj konkurenciji nastupilo je ukupno 4 posade, Erik Balog Širić u skifu za mlađe juniore zauzeo je ukupno 8. mjesto u teškoj konkurenciji, dok je Domagoj Drobac u skifu za lake juniore doveslao do 4. mjesta i zamalo osvojio odličje. Naše mlađe juniorke Marija Ivković, Nikolina Građanski, Laura Kerek, Ema Tomić nastupile su u četvercu i u napetoj utrci za jednu sekundu ostale bez odličja te zauzele 4. mjesto. U samcu za lake juniorke drugog dana nastupila je Ema Tomić i zauzela 7.mjesto

Unatoč nedostatku medalja, mladi veslači ne gube motivaciju. Svjesni su da su sportski natjecanja dugoročni proces koji zahtijeva dosljednost, posvećenost i napredak kroz iskustvo. Ovogodišnje prvenstvo pružilo im je uvid u područja u kojima mogu dalje razvijati svoje vještine i stvoriti temelje za buduće uspjehe.

Iako nisu osvojili medalje, ova generacija veslača ima svijetlu budućnost ispred sebe. Njihov trud, odlučnost i strast prema veslanju pokazuju da imaju potencijal za velike uspjehe u budućnosti. Slijedeće Hrvatsko veslačko prvenstvo bit će nova prilika za dokazivanje i ostvarenje njihovih sportskih ciljeva.